BEČ RAZVIO STRATEGIJU ZA UPOTREBU VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Grad Beč je u okviru opšte “Digitalne agende Beč 2025.” razvio novu strategiju za upotrebu veštačke inteligencije (AI) koja bi u septembru ove godine trebalo da bude usvojena na Gradskoj skupštini. Cilj strategije je dalje razvijanje korišćenja tehnologija, zasnovanih na prvom, konkretnom slučaju upotrebe i identifikacije novih područja primene, kao i definisanje pravila za korišćenje veštačke inteligencije.

“U fokusu strategije digitalizacije su stanovnici Beča. Mi tehnologije uvodimo kako bi stalno povećavali kvalitet života. Kroz proces digitalizacije niko ne sme da bude isključen iz usluga i aktivnosti Grada Beča – nikoga ne ostavljamo iza sebe”, rekao je član gradske vlade za digitalizaciju, Peter Hanke.

Grad Beč je tako jedan od prvih gradova u Evropi koji je razvio AI-strategiju.
Jedan od primera korišćenja veštačke inteligencije u službi građana je svakako “WienBot”, chatbot Grada Beča. Koristeći prepoznavanje glasa i kroz samostalno učenje, ovaj chatbot na pametnom telefonu brzo daje odgovore na pitanja za preko 350 komunalnih tema. Sa svakim dodatnim pitanjem WienBot se usavršava, a koristi ga više od 20.000 ljudi na svojim mobilnim telefonima.

Bečki autonomni autobus bez vozača je još jedan primer primene veštačke inteligencije u korist građana. U gradskoj laboratoriji Aspernu, bečko preduzeće za javni gradski saobraćaj “Wiener Linien” i Austrijski tehnološki institut (AIT) testiraju upotrebu autonomnih vozila u stvarnim uslovima na javnim putevima.

Pored toga u sklopu projekta “WAALTeR” (Wiener Active Assisted Living TestRegion) se u 140 bečkih domaćinstava testiraju tehnologije za starije osobe. Koriste se između ostalog automatski senzori pada, merenje krvnog pristiska ili upravljanje podsetnikom.

Zanimljivo je pomenuti da veštačku inteligenciju u korist građana primenjuje i gradsko stambeno preduzeće “Wiener Wohnen” u svojoj korisničkoj službi. U call centru se uz pomoć inteligentne tehnologije upiti stanara automatski povezuju sa odgovarajućim stručnjacima.

E2 portal   (Energis.ba)