BEČ ŽELI DA POSTANE PRVI GRAD U EVROPI POTPUNO POKRIVEN 5G MREŽOM

Trenutna situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je koliko je digitalna komunikacija postala važna za sva područja života. Član bečke gradske vlade za digitalizaciju, Peter Hanke je zbog toga postavio cilj: „Beč bi trebalo da postane prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom.“

Programom finansiranja vrednim 20 miliona evra, Grad Beč sada obezbeđuje da se brzo izvrše potrebna ulaganja u širenje mreže.

“Za Beč kao najbolji grad za život, neophodna je dobra ponuda komunikacione tehnologije. Uz širenje mreže pomoću optičke tehnologije, mobilna komunikacija jedno je od osnovnih obeležja koja čine odlično mesto za život i savremenu poslovnu lokaciju sa najnovijom tehnologijom. 5G je najnovija generacija mobilne mreže i mobilni internet postaje sve važniji. To primećujemo i sada u krizi. Zato podržavamo brzo širenje 5G mrežu u Beču sa 20 miliona evra “, rekao je Peter Hanke, član gradske vlade za finansije i digitalizaciju.

Program finansiranja uključuje antenske jarbole koje će početi sa radom između 1. jula 2020. i 30. juna 2022. godine. Ovo vremensko ograničenje daje podsticaj da se naročito brzo implementiraju investicije u 5G mrežu u Beču i da se na taj način pre drugih gradova napravi važan korak u pravcu potpune pokrivenosti.

E2 portal   (Eurocomm)