BEHTEL ZAINTERESOVAN ZA ULAGANJE U OIE U SRBIJI

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Eli Mekadam, predsednicom Behtela za rudarstvo, o saradnji u ovom sektoru, postojećim projektima koje realizuje ova kompanija u Srbiji i novim investicijama u oblasti energetike.

– Zelena agenda je model rasta, a iz energetske tranzicije ćemo izaći snažniji i razvijeniji. Hoćemo da unapredimo rudarski sektor, jer je mnogo mogućnosti za nova ulaganja i nove kompanije, poput Behtela, što znači i veći udeo rudarstva u BDP-u, nova radna mesta. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju, koju smo započeli u vreme dok sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je, govoreći o novim projektima u oblasti rudarstva, rekla da će realizacija svih projekata biti uslovljena ispunjenjem visokih standarda zaštite životne sredine.

– Projekat Jadar je strateški važan ne samo za rudarstvo, već za kompletnu privredu u Srbiji i verujemo da će biti ispunjeni svi uslovi u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i da ćemo imati rudnik jadarita, odnosno litijuma. Ipak, naš cilj je da imamo kompletan lanac proizvodnje litijuma, fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila – napomenula je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva je istakla da novi Zakon o korišćenju OIE predstavlja osnovu za novi investicioni okvir, kao i da postoji prostor za saradnju sa Behtelom u realizaciji projekata u izgradnji novih HE, vetroelektrana i solarnih elektrana.

– Podržavamo viziju i ciljeve koje ste zacrtali u procesu energetske tranzicije i drago nam je da postoji mogućnost da budemo deo te vizije o zelenom rudarstvu, zelenoj energetici i održivoj ekonomiji. Nadam se da će iskustvo kompanije i moje lično iskustvo pomoći u narednim projektima, posebno jer već imamo odlično iskustvo kada je u pitanju saradnja sa Vama u prethodnom Ministarstvu – rekla je Eli Mekadam, predsednica Behtela za rudarstvo.

Sastanku, na kojem je dogovoreno da razgovori o saradnji kompanije Behtel sa Ministastvom budu intenzivirani, prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

– Postoji nekoliko načina na koje možemo da produbimo saradnju. Jedan od prioriteta naše Vlade su održiv rast, zelena ekonomija i neophodnost povećanja proizvodnje zelene energije, o čemu je i predsednik Bajden govorio, a imajući u vidu vašu viziju i posvećenost transformaciji energetskog miksa, odnosno rastu kapaciteta koji koriste OIE, postoji veliki prostor da Srbija postane primamljivije mesto za nove investicije, ne samo iz SAD, već i iz EU – rekao je Godfri.

 

E2 portal   (eKapija)