U BEČU OD DECEMBRA NA ULICAMA PRVI AUTOBUS NA VODONIK

25

Početkom avgusta u Beču je postavljen kamen temeljac za izgradnju punionice vodonika, koja će ekološki prihvatljivim gorivom snabdevati autobuse, i već u decembru se na ulicama Beča može očekivati prvi autobus na vodonik.

Ekološki prihvatljiviji javni prevoz jedan je od važnih ciljeva glavnog grada Austrije. Zbog toga Beč ulaže u „zeleni” vodonik, odnosno vodonik proizveden iz obnovljivih izvora energije, koji se smatra klimatski prihvatljivim gorivom budućnosti. U garaži gradskog preduzeća za javni prevoz Wiener Linien, položen je kamen temeljac koji je označio početak izgradnje prve punionice vodonika u austrijskoj prestonici, gde će se vodonikom puniti autobusi i teretna vozila bečkog gradskog koncerna Stadtwerke.

Već u decembru ove godine na bečkim ulicama će se naći prvi autobus sa pogonom na vodonik, a očekuje se da će do tada biti završena i punionica. Osim toga, u 11. okrugu Simmering u toku su pripremni radovi za izgradnju postrojenja snage 2,5 MW koje će vodonik proizvoditi elektrolizom vode. Autobus na vodonik kompanije Solaris bio je pušten u fazu testiranja još prošle godine, kada su stanovnici Beča devet dana imali priliku da besplatno koriste autobusnu liniju. Prema najavama gradskog preduzeća za javni prevoz do 2024. godine, na toj bi liniji bi trebalo da saobraća deset autobusa na vodonik.

E2 portal   (Ekovjesnik)