ZAGAĐENJE IZ TERMOELEKTRANA U SRBIJI VEĆE NEGO IZ SVIH POSTROJENJA U EU

Zakonska ograničenja emisija sumpor-dioksida iz termoelektrana na ugalj širom Zapadnog Balkana su u 2020. godini višestruko prekoračena, navodi se u novom izveštaju CEE Bankwatch-a i Centara za istraživanje energetike i čistog vazduh (CREA).

U dokumentu sačinjenom u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju i Centrom za životnu sredinu navodi se da je izostao očekivani uticaj smanjene ekonomske aktivnosti zbog COVID-19 na smanjenje ovog zagađenja.

Termoelektrane koje su u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu obuhvaćene NERP-om emitovale su 2020. godine oko 6,4 puta više SO2.

Navodi se da su prošle godine ukupne emisije SO2 TE na ugalja na Zapadnom Balkanu bile 2,5 puta veće od emisija iz svih termoelektrana na ugalj u EU.

Izneti su i podaci da su u 2020. godini srpske termoelektrane obuhvaćene NERP-om u zbiru imale su najveće emisije SO2, sa 333.602 tone, a druga je bila Bosna i Hercegovina sa 220.411 tona.

– Emisije SO2 iz termoelektrana na ugalj u Srbiji premašile su emisije iz svih 221 postrojenja u celoj Evropskoj uniji u 2020. godini – navodi se u dokumentu.

Regionalni apsolutni rekorder u prekoračenju je Ugljevik u Bosni i Hercegovini sa 107.402 tone SO2 u prošloj godini čime je premašio zbir regionalnih nacionalnih ograničenja.

TE Ugljevik u BiH i Kostolac B1 i B2 u Srbiji emitovali su skoro 12 puta više od dozvoljenih vrednosti, uprkos tome što su imali ugrađenu opremu za odsumporavanje.

Uvoz električne energije u Evropsku uniju iz zemalja Zapadnog Balkana čini samo 0,3% ukupne potrošnje električne energije Unije, ali emisije SO2 povezane s tim uvozom iznose 50% ukupne emisije iz svih postrojenja u EU u 2020. godini.

– To je zato što proizvodnja električne energije na Zapadnom Balkanu sadrži oko 300 puta više SO2 nego u EU – navodi se u izveštaju.

 

E2 portal   (eKapija)