BEOGRAD JE NA PRVOM MESTU PO ZAGAĐENOSTI VAZDUHA U EVROPI

Prema novoj analizi aerozagađenja Evropske agencije za životnu sredinu, Beograd se, gledajući gradove preko milion stanovnika, nalazi na prvom mestu po zagađenosti vazduha u Evropi, saopštila je danas Nacionalna ekološka asocijacija (NEA).

„Analiza nivoa aerozagađenja u EU i Srbiji je dovoljan dokaz da su veoma neodgovorne izjave da je Beograd na samom vrhu po kvalitetu vazduha u Evropi. Zvanična rang lista 324 grada u EU prema koncentracijama PM 2.5 čestica, koje su najodgovornije za nivo kvaliteta vazduha i najopasnije za ugrožavanje zdravlja, pokazuje da je ‘čisti’ Beograd podjednako zagađen kao i poslednji gradovi na toj listi“, navodi se u saopštenju.

Iz NEA dodaju i da građani Srbije Međunarodni dan čistog vazduha, koji se obeležava 7. septembra, dočekuju „okruženi stravičnim zagađenjem svih medija životne sredine“.

„Ni 7.500 umrlih u Srbiji od prekomernog zagađenja vazduha, nije dovoljno državnim institucijama da deluju kako bi rešile problem i posledično zaštitile zdravlje građana i građanki Srbije. Vazduh se neće poboljšati parolama, negacijama činjenica i nečinjenjem, već intenzivnim donošenjem i sprovođenjem adekvatnih mera od strane države, čiju volju po tom pitanju ne vidimo“, piše u saopštenju.
E2 portal   (Beta)