BEOGRAD DOBIJA MREŽU PAMETNIH KLUPA

Nakon Londona, Beograd će biti prvi grad koji će dobiti mrežu „pametnih klupa“ koje će građanima i gostima našeg grada učiniti boravak na gradskim ulicama komfornijim.

Pametne klupe koriste solarnu energiju i omogućavaju građanima da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet. Takođe, „pametne klupe“ prate brz život grada i pružaju mogućnost svima da uz predah na klupi dobiju podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i nivou buke.

Nove tehnologije su sastavni deo naših života i grad u kojem živimo trebalo bi da prati njihov razvoj i pruža održiva rešenja kako bi postao udobnije i poželjnije mesto za život i, pre svega, olakšao ljudima obavljanje dnevnih obaveza. „Pametne klupe“ su samo jedan korak u tom pravcu i očekuje se da u budućnosti Beograd ima čitavu mrežu u različitim delovima grada koje će činiti jedinstvenu infrastrukturu za uvid u podatake o životnoj sredini, lakše povezivanje putem modernih tehnologija i ugodniji boravak na javnim površinama, navodi Beoinfo.

Održivi izvori energije nisu samo trend, već potreba velikih urbanih sredina. Solarna energija kojom se napajaju „pametne klupe“ je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna. Pre tri godine, London je prepoznao ove vrednosti i u saradnji sa srpskom start-ap kompanijom Strawberry energy lansirao mrežu od 40 klupa koje do sada imaju preko pola miliona korisnika.

Osim za građane, „pametne klupe“ su značajne i za turiste koji će imati prilike da na klupi naprave predah i dopune bateriju na telefonu. Ono što je možda i najvažnije za svakoga ko posećuje neku stranu zemlju jeste to da će moći da se posluži besplatnim i brzim internetom. „Pametna klupa“ je korisna za svakog, a takođe pogoduje i životnoj sredini jer koristi solarnu energiju.

E2 portal   (Ekapija)