PRVA PLUTAJUĆA SOLARNA ELEKTRANA U FRANCUSKOJ

U Francuskoj je puštena u rad prva plutajuća solarna elektrana koja će godišnje omogućiti smanjenje emisije ugljen-dioksida za 1.096 tona.

Francuski gradić Piolenc je do sada uglavnom bio poznat po belom luku i festivalu koji se tradicionalno priređuje u čast te omiljene i lekovite biljke i važnog sastojka mnogih ukusnih jela. Ali, njegov gradonačelnik Louis Driey dugo se pitao kako bi se na najbolji način moglo iskoristiti i veštačko jezero površine 50 hektara koje je nastalo na mestu zatvorenog kamenoloma. Kako su obale jezera ipak previše opasne za aktivan odmor i rekreaciju, još pre desetak godina rodila se ideja o prekrivanju površine jezera solarnim panelima i postavljanja prve plutajuće solarne elektrane u Francuskoj.

„Kada smo započeli sa realizacijom ovog projekta bili smo među prvima na svetu koji su solarne panele hteli da stave na površinu vode“, kaže Louis Driey, gradonačelnik Piolenca. „U Francuskoj nam nisu verovali da je tako nešto moguće, a ideju su prihvatili Kinezi i jako smo zadovoljni saradnjom sa kompanijom Akuo Energy.“

Projekat O’MEGA1 je za Akuo Energy realizovala kompanija Bouygues Energies Services, a izgradnja ove solarne elektrane snage 17 MW započela je 1. augusta 2018. godine. U Piolencu je tako na veštačkom jezeru instalirano čak 47.000 solarnih panela, a za izgradnju se koristila najnovija tehnologija plutajućih struktura Hydrelio® kompanije Ciel & Terre, koja je specijalizovana za plutajuće solarne elektrane i gradi ih širom sveta. Elektranom upravlja Akuo Energy, a električnu energiju distribuira energetska kompanija E6.

Još veća vrednost ove plutajuće solarne elektrane je u tome što je zahvaljujući refleksiji sunčevih zraka na vodi efikasnost ovih solarnih panela znatno veća u odnosu na sisteme postavljene na kopnu.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)