BEOGRAD OD JUTROS PETI NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU

Beograd je od jutros među pet najzagađenijih većih gradova u svetu, a kvalitet vazduha lošiji je nego u glavnom gradu u još desetak gradova Srbije, pokazuju podaci sa sajta IQAir.

Prema rezultatima jutrošnjih merenja, najzagađeniji je bio Čačak, a vazduh koji udišu stanovnici tog grada ocenjen je kao opasan po zdravlje.

S indeksom kvaliteta vazduha 309 Čačak je zagađeniji od Delhija, koji je jutros bio prvi na listi najzagađenijih većih gradova sveta s indeksom kvaliteta vazduha 283.

Koncentracija PM 2,5 čestica u Čačku je 51,8 puta veća od propisane preporuke Svetske zdravstvene organizacije, a građanima se savetuje da nose zaštitne maske i izbegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom.

Vazduh u Beogradu jutros je ocenjen kao nezdrav, a s indeksom kvaliteta vazduha 172, peti je na listi najzagađenijih većih gradova u svetu.

Prema podacima od 11.00 od Beograda su zagađeniji bili Užice, Lazarevac, Kosjerić, Pirot, Stepojevac, Niš, Valjevo, Novi Sad i Novi Pazar u kojima je vazduh takođe ocenjen kao nezdrav.

Beograd i Sarajevo danas pre podne jedini su evropski gradovi među deset najzagađenijih većih gradova sveta na listi IQair.

E2 portal (Beta)