DOMAĆINSTVA U NOVEMBRU UŠTEDELA 7% STRUJE

Domaćinstva su u novembru uštedela 7% električne energije u odnosu na isti mesec 2021. godine, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedovića i dodala da je dogovoren uvoz gasa iz Azerbejdžana.

Ona je za RTS rekla da je 40% domaćinstava ostvarilo popust od 15% do 30%.

– Domaćinstva su uštedela u novembru 7% struje u odnosu na isti mesec prošle godine, a cilj je da se uštedi 15% – rekla je Đedovićeva.

Dodala je da je dogovoreno da se jedna trećina gasa uveze iz Azerbejdžana, a da postoji mogućnost i za uvoz struje iz te zemlje ako bude potrebno i da će se analizirati troškovi prenosa.

Azerbejdžan se, prema njenim rečima, dogovorio sa EU o izgradnji podzemnog kabla ispod Crnog mora, a Srbija može da prati te projekte i da se priključi kada za to dođe vreme.

Vlada je, prema njenim rečima, usvojila i „Mapu puta za podršku energetici Srbije“ koja će se realizovati kroz budžetsku podršku Evropske unije Srbiji u iznosu od 165 mil EUR.

– Pomoć će ići najugroženijima i malim i srednjim preduzećima. Izuzetno važna stvar je i ta da ćemo ta sredstva, tih 165 mil EUR imati na raspolaganju početkom sledeće godine – rekla je ministarka Đedović.

Ona je rekla da se Azerbejdžan dogovorio sa EU o izgradnji podzemnog kabla za prenos struje ispod Crnog mora i da Srbija može da prati te projekte i da se priključi kada za to dođe vreme.

EPS sada, prema njenim rečima, „blago“ izvozi struju jer je „situacija dobra zbog dobrih hidrokapaciteta“.

U novembru je, prema njenim rečima, 1,32 miliona domaćinstava uspelo da smanji potrošnju struje, a da se za privredu čekaju finalni rezultati o uštedi.

– Zaista je odziv dobar i privreda i građani ozbiljno su shvatili poziv da se štedi. Od kompanija najviše je uštedeo Ziđin – rekla je Đedovićeva.

Cilj je, kako je rekla da se zaštite najsiromašniji, a da EPS posluje tržišno, a to znači i tržišne cene.

Istakla je da je Međunarodni monetarni fond (MMF), koji predlaže novo poskupljenje struje, važan partner i da će se na njih oslanjati, ali da Vlada ima svoj plan.

– Mi ćemo raditi u interesu naših građana, da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja. Ako uspemo da uštedimo, nećemo morati da povećavamo cene, ima više faktora koji utiču na to – rekla je ministarka Đedović.

E2 portal (Beta)