BOR DOBIJA PRVU SOLARNU ELEKTRANU

14

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, kompanija Netinvest iz Beograda i švajcarska kompanija S2P Electric, koja je u vlasništvu SSA-Power Group, potpisale su ugovor o zajedničkom projektu razvoja i izgradnje solarne elektrane od 56 megavata (MW) u Boru, a investicija je vredna 40 miliona evra, saopšteno je.

To će, kako se navodi, biti prva solarna elektrana te snage u Srbiji i ona će biti izgrađena po najvišim ekološkim standardima, na prostoru ugrožene ekološke zone rudarskog otpada koja će biti pretvorena u solarni ekološki park.

Projekat će obezbediti radna mesta za domaće stručnjake, koji će raditi na projektu zajedno sa kolegama iz inostranstva, a početak radova na izgradnji planiran je za 2022. godinu.

Realizacijom tog projekta, Bor i okolina će dobiti značajan izvor električne energije dobijene bez emisije ugljen-dioksida, navodi se u saopštenju SSA-Power Group.

Dodaje se da, osim što će dobijena energija biti „zelena“, a vazduh čistiji, solarna elektrana će biti izgrađena na zemljištu koje je degradirano, nema upotrebnu vrednost i do sada je stajalo neiskorišćeno, a reč je o lokaciji „Visoki planiri“, odlagalište jalovine sa rudničkih kopova u Boru.

E2 portal   (Beta)