KOD BEBA PRONAĐENO MNOGO VIŠE MIKROPLASTIKE NEGO KOD ODRASLIH OSOBA

16

Najnovije istraživanje američkih naučnika pokazuje da bebe u svojim telima imaju do 15 puta više mikroplastike od odraslih ljudi.

Mikroplastika je pronađena kod ptica, komaraca, riba i kitova, a istraživanje iz 2018. godine otkrilo je sitne čestice plastike i polimerna vlakna u uzrocima stolice ispitanika iz različitih delova Evrope i sveta. Ipak, novo istraživanje potvrdilo je prisustvo mikroplastike – tih sitnih komadića plastike, veličine manje od pet milimetara – i u telima beba.

Plastikom smo zagadili celu planetu, od Arktika preko Alpa do najudaljenijih delova i najvećih dubina svetskih okeana, čestice mikroplastike već su ranije otkrivene u vazduhu i uzorcima kiše, a prema istraživanju iz 2019. godine ustanovljeno je i kako vrlo verovatno svako od nas nedeljno u organizam unosi prosečno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici.

Mikroplastika je sveprisutna, sadrže je i brojni kozmetički i higijenski proizvodi, a osim toga u organizam beba može dospeti putem cucli i igračaka. Autori istraživanja „Occurrence of Polyethylene Terephthalate and Polycarbonate Microplastics in Infant and Adult Feces“, veruju da bebe konzumiraju visok nivo mikroplastike putem cucli i raznih plastičnih igračaka, ali i puzanjem po tepisima koji sadrže mikroplastiku.

Istraživački tim Odeljenja pedijatrije i Odeljenja za medicinu životne sredine Medicinskog fakulteta u New Yorku tražio je dve uobičajene vrste mikroplastike – polietilen tereftalat (PET) polikarbonat (PC), a kako bi ih pronašli ispitali su njihov nivo u uzorcima stolice 10 odraslih osoba i šest beba u američkoj saveznoj državi New York. U svim uzorcima stolica beba pronađena je najmanje jedna vrsta mikroplastike, ali upoređujući ih sa uzorcima stolica odraslih osoba istraživači su ustanovili da ih je najmanje 10 do 15 puta više.

Zašto je mikroplastika problem?

Još uvek se iznenađujuće malo zna o pravom uticaju zagađenja plastikom i uticaja na ljudsko zdravlje, ali zbog ubrzanog širenja plastike i njezine sveprisutnosti, zabrinutost je očekivano opravdana. Studija „Plastika i zdravlje: skriveni troškovi plastične planete“, objavljena početkom 2019. godine, po prvi je put razmatrala uticaj svake faze životnog ciklusa plastike na zdravlje ljudi, i to od samog početka – od ekstrakcije fosilnih goriva, pa dalje u svakoj fazi njene proizvodnje, upotrebe i odlaganja. Njom je dokazano kako plastika predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike, a autori su naglasili kako se izlaganje plastici tretira kao pitanje zaštite ljudskih prava, i to tokom svih faza životnog ciklusa plastike.

E2 portal   (Ekovjesnik)