ČAJETINA ŽELI DA BUDE PRVA EKO OPŠTINA U SRBIJI

40

Opština Čajetina, čiju planinu Zlatibor godišnje poseti više od 300.000 turista, najavila je da joj je primarni cilj da postane prva EKO teritorija u Srbiji, saopštila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

“U opštini Čajetina, što je retkost u Srbiji, više nema divljih deponija, a čitava teritorija opštine, uključujući urbane i ruralne mesne zajednice, komunalno je opremljena”, navodi se u saopštenju.

Od aprila 2017. godine ta opština učestvuje u Programu “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza” koji finansira Vlada Švedske i realizuje SKGO.

Podrška se plasira kroz pet najznačajnijih programskih oblasti zaštitu životne sredine, unapređenje poslovne klime na lokalnom nivou, EU integracije i međunarodnu saradnju, rodnu ravnopravnost i prevenciju i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

Aktivnost tog programa odvija se kroz direktnu podršku unapređenju usluga za građane i privredu, kroz opštinske pakete podrške određenom broju lokalnih samouprava sa fokusom na zaštitu životne sredine.

“Za SKGO saradnja sa Švedskom asocijacijom regiona i opština (SALAR) i kolegama i partnerima iz Švedske izuzetno je važna, pre svega zbog iskustava na polju zaštite životne sredine koje od njih možemo da dobijemo. Za nas kao organizaciju, a pre svega za naše opštine i gradove članice, ta tema je značajna zato što će jedinice lokalne samouprave morati da iznesu veliki teret evropskih integracija u oblasti zaštite životne sredine”, rekao je programski direktor SKGO za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti Miodrag Glupčević.

Učešćem u programu podrške u oblasti zaštite životne sredine, opština Čajetina dodatno je, kako se navodi, edukovala svoje kadrove, ojačala kapacitete i infrastukturu i donela strateške dokumente neophodne za realizaciju primarne selekcije i odgovornog upravljanja otpadom.

Iz opštinskog budžeta finansirana je, kako se navodi, nabavka tri namenska kamiona za odvoz i presovanje otpada i 400 plastičnih kontejnera za smeće, napravljena su tri reciklažna ostrva, a izgradnja četvrtog planirana je do kraja godine.

Ukoliko sve bude teklo prema planu, očekuje se izgradnja reciklažnog dvorišta, pored koga će se uskoro naći i kompostana.

E2 portal   (Beta)