GAZPROM PLANIRA DA GRADI U SRBIJI NOVE VETROPARKOVE I TERMOELEKTRANE

Radovi na gasnoj termoelektrani toplani (TE-TO) u Pančevu su u završnoj fazi i cilj je da u rad bude puštena u trećem kvartalu ove godine, rekao je za Tanjug direktor Gazprom energoholdinga Srbija Pavel Sergejev dodajući da Gazprom energoholding razmatra planove izgradnje i drugih termoelektrana u Srbiji, kao i gradnju vetroparka.
On je istakao da se na TE-TO Pančevo upravo izvode radovi na pripremi za puštanje u rad.
– Kao investitori, mi smo obezbedili stabilno i neprekidno finansiranje radova na izgradnji elektrane. Usled epidemije korona virusa, uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i poteškoća u pogledu dopremanja opreme i dolaska osoblja, rok za puštanje objekta u rad je pomeren, ali naš cilj je da termoelektranu pustimo u rad u trećem kvartalu 2021. godine – rekao je Sergejev.
Istakao je da su operateri TE-TO Pančevo prošli obuku na objektima kompanije Gazprom engergoholding u Rusiji na kojima su se upoznali sa naprednim iskustvom kolega u pogledu pouzdanog i bezbednog rada energetske opreme.
Sergejev je rekao da je realizacija projekta usmerena ka namirenju potreba Rafinerije nafte Pančevo koja je u vlasništvu NIS-a za toplotnom energijom i snabdevanju potrošača na teritoriji Srbije i susednih zemalja električnom energijom.
– TE-TO Pančevo će biti prva parno-gasna elektrana u Srbiji sa savremenom i visokotehnološkom opremom, dok je korišćenje prirodnog gasa kao goriva ekološki prihvatljivije, te će se time dati doprinos ostvarenju ciljeva Srbije u pogledu održivog razvoja – naveo je on.
Dodao je da se u okviru realizacije ovog projekta stvara mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, na koje se primaju stručnjaci iz Srbije.
Sergejev je istakao da Srbija i region Balkana u celini ostaju jedan od perspektivnih pravaca razvoja međunarodnog poslovanja kompanije Gazprom energoholding.
– Razmatramo projekte izgradnje termoelektrana na teritoriji Srbije za namirenje potreba stanovništva i industrijskog sektora za toplotnom energijom, kao i projekte u okviru saradnje sa zagarantovanim potrošačem procesne pare. Imajući u vidu ciljeve Srbije u pogledu smanjenja karbonskog otiska, razmatramo mogućnost učešća u realizaciji projekata alternativne energetike, uključujući i samostalni projekat izgradnje vetroparka instalisane snage 200 megavata – naglasio je on.
Sergejev je otkrio da se u ovom trenutku izvode pripremni radovi za projekat u područjima sa neophodnim potencijalom vetra.
– Pažljivo ćemo pratiti aukcije koje najavljuje Ministarstvo rudarstva i energetike za projekte vetroelektrana – zaključio je on.
TE-TO Pančevo čija izgradnja je započeta 2019. godine je snage 200 MW, a kao osnovno gorivo koristiće prirodni gas.
E2 portal   (Tanjug)