U DIZNILENDU U PARIZU SE GRADI SOLARNA ELEKTRANA

13

U Diznilendu u Parizu se gradi solarna elektrana, kako bi se u potpunosti dekarbonizovalo snabdevanje energijom.

Ovaj tematski park je jedno od najposećenijih turističkih atrakcija u Evropi, a sada preduzima značajan korak prema energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji svog poslovanja.

Jedna od najvećih solarnih nadstrešnica za automobile u Evropi

Kako je prošle nedelje saopštila  uprava parka, na glavnom parkingu za posetioce, izgradiće se „jedna od najvećih solarnih nadstrešnica za automobile u Evropi”. Solarna elektrana će sa planiranih 67.500 solarnih panela prekriti površinu od čak 17 hektara, čime će se natkriti oko 9.000 parking mesta. Ova površina ekvivalentna je površini od gotovo 24 fudbalska terena, a procenjuje se da će elektrana godišnje proizvoditi 31 GWh električne energije, što otprilike odgovara potrošnji jednog manjeg grada sa 14.500 stanovnika.

Očekuje se da će izgradnja solarne elektrane biti u potpunosti završena do 2023. godine, a do sada je postavljeno već 12.000 solarnih panela koji prekrivaju 1.770 parking mesta.

Cilj je da se smanji emisija CO2 za 750 tona godišnje, a plan je da se iz obnovljivih izvora pokrije17 odsto trenutne potrošnje električne energije u parku, ali i da se automobili posetilaca zaštite od sunca, kiše i snega. Osim toga, noću će deo solarnih panela da svetli u obliku glave najpoznatijeg Diznijevog lika – Mikija Mausa.

Među ciljevima održivosti koje kompanija želi da postigne do 2030. godine, fokus je stavljen na pet prioritetnih područja: smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, uštede vode, smanjenje količine otpada, održivi materijali i dizajn. Krajnji cilj je podizanje ekološke svesti posetilaca, a posebno edukacije dece o važnosti zaštite životne sredine.

E2 portal   (Ekovjesnik)