CELA SRBIJA BI MOGLA DA SE GREJE NA BIOMASU

Vlasnik „Point grupe“ Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija kada se najavljuje mogućnost prestanka korišćenja tog energenta u Evropi 2028. godine.

„Pričamo o energetskoj samostalnosti Srbije, a guramo gas koji u Evropi neće smeti da se koristiti od 2028. godine. Potpuni promašaj. Ja to ne razumem, našu zelenu energiju uništavaju, a mogli smo celu Srbiju da grejemo i snabdevamo strujom u jednom delu godine na biomasu“, rekao je Drakulić u intervjuu Beti.

Dodao je da je biomasa gorivo budućnosti, naročito zbog nove brzorastuće biljke, košarske vrbe, od koje može da se proizvodi taj energent“.

U proizvodnju košarske vrbe, kako je rekao, Srbija bi mogla da investira, jer postoji zemljište koje se ne obrađuje i mogla bi da se zasadi ta biljka, ali „iz korupcionih razloga se guraju neki drugi energenti“.

Istakao je da je košarska vrba „fantastična“ biljka, koja se zasadi i dvadesetak godina sama raste i daje 60 tona biomase po hektaru, a poljoprivrednik može da zaradi, njenim uzgajanjem, 2.000 evra po hektaru, što je više nego da gaji pšenicu i kukuruz.

„Mogli bi šest meseci da grejemo Srbiju i šest meseci proizvodimo struju, za to je potrebno zasaditi 300.000 hektara te vrbe, a danas ima oko 800.000-900.000 hektara neobrađene zemlje i kada bi se uključili fakulteti, problem bi mogao da se reši za pet godina i Srbija postane enegetski nezavisna.“, rekao je Drakulić.

E2 portal (Beta)