CENA PELETA I DALJE NE PADA

Pelet za kojim je vladala prava pomama sve do novembra, sada se gomila na zalihama proizvođača u Srbiji, a kupaca gotovo da nema.

Međutim, pad cena ovog ogreva nije ni na vidiku. Mladen Stojadinović, iz Grupacije za obnovljive izvore energije PKS, potvrđuje da tržište peleta stoji, da nema tražnje, ali ni mogućnosti da pojeftini.

– Što se tiče proizvođača peleta veća tražnja nikada nije bila faktor rasta cena, već je do toga došlo isključivo zbog poskupljenja troškova proizvodnje – objašnjava Stojadinović.

– Porasle su cene sirovine, jer su proizvođači nabavljali skuplje drvo od privatnika, zbog toga što „Srbijašume“ mogu da isporuče polovinu ugovorenih količina. Zatim, poskupeli su svi ostali energenti i porasli su drugi troškovi koji su vezani za svetsku energetsku krizu. Sada od januara sledi poskupljenje struje od osam odsto, što će usloviti dodatne troškove u proizvodnji.

On ukazuje da su se potrošači u Srbiji snabdeli peletom i da se u narednom periodu ne očekuje velika potražnja, posebno ako se uzmu u obzir i povoljne vremenske prilike.

Građani će, verovatno, neke male količine nabavljati do kraja zimske sezone.

Podsetimo, Vlada Srbije je ograničenje cene peleta na 38.000 dinara produžila do kraja januara, ali je od decembra dozvolila delimičan izvoz. Prema Stojadinovićevim rečima, odluka države o izvozu je kasnila mesec i po dana.

– Ono što smo tada mogli da prodamo, propušteno je i tamo su se potrošači snabdeli – navodi naš sagovornik.

– Sve količine koje sada rade proizvođači su za zalihe, koje su na nivou od mesec dana.

Proizvodnja je, kako ističe, skupa i verovatno će neki proizvođači od Nove godine prestati da rade, odnosno napraviće pauzu, jer tržište stoji. Koja će biti cena sirovine, odnosno drva, videće se u januaru, jer je kraj godine i nema nabavke. On navodi da je trenutno drvo nešto malo jeftinije i da kod privatnika košta 9.000 i 10.000 dinara po kubiku, a bilo je 13.000. Prema njegovim rečima, velikim proizvođačima peleta u 2022. „Srbijašume“ su isporučile polovinu od ugovorenih količina sirovine. Kako Stojadinović navodi, nije realno očekivati da će se cene peleta vratiti na nivo od 205 evra, jer ni troškovi proizvodnje ne padaju.

I profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić ukazuje da bi se o nižim cenama ovog ogreva moglo razmišljati tek od marta, a razloga je više.

– Prvi je što će ove godine proizvodnja peleta imati pad, a koliki će on biti videćemo sredinom januara, kada se prikupe podaci od svih proizvođača – kaže Glavonjić.

– Zbog znatno niže proizodnje peleta zalihe su niske, do jednog meseca nivoa proizvodnje, pa je i to razlog zašto proizvođači u ovom trenutku i ne razmišljaju o eventualnom pojeftinjenju. Takođe, potrošači su nabavili dovoljne količine ogreva, a izvoz ide otežano.

Ograničenje imalo efekta

Mera Vlade Srbije bila je dobra sa stanovišta potrošača, ograničenje cene peleta je imalo efekta – ocenio je profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić. – Ono što se sada dešava u Evropi, u smislu da cene padaju, ne možemo staviti u isti kontekst situacije u Srbiji. To pojeftinjenje u Austriji, Nemačkoj i okolnim zemljama je takvo da su cene u ovom trenutku daleko više nego u Srbiji.

E2 portal (Novosti)