GEOTERMALNA ENERGIJA- PREDNOSTI I MANE

Geotermalna energija je manje poznata vrsta obnovljive energije koja koristi toplotu iz rastopljenog jezgra Zemlje za proizvodnju električne energije.

Mada ova jedinstvena karakteristika daje geotermalnoj energiji ključne prednosti u odnosu na solarnu energiju i energiju dobijenu od vetra, velika mana su visoki troškovi i geografska ograničenja. Ipak, nekoliko zemalja je uspelo da proizvede geotermalnu energiju u velikim razmerama.

Kako funkcioniše geotermalna energija?

Geotermalna energija se proizvodi pomoću tople vode koja se nalazi nekoliko milja ispod površine zemlje. U određenim delovima planete, ova voda prirodno probija površinu, stvarajući ono što je poznato kao vrelo (ili u nekim slučajevima, gejzir).

Kada joj se pristupi kroz izvor, ova voda pod pritiskom se diže i brzo se širi u parnoj fazi. Ta para se koristi za okretanje turbine, koja zatim pokreće električni generator.

Dalje tokom procesa, višak pare se kondenzuje i vraća nazad u vodu dok prolazi kroz rashladni toranj. Voda se pumpa nazad u Zemlju kako bi se osigurala održivost.

Gde se koristi geotermalna energija?

Od 2021.godine globalna proizvodnja geotermalne energije iznosila je ukupno 16 GW. Samo nekoliko zemalja je proizvelo više od 1 GW.

U tabeli ispod su prikazani podaci zemalja sa najvećim instalisanim kapacitetom.

Američki kapacitet je najveći na svetu i on iznosi nekih 3,7 GW, podeljen je na 61 geotermalnu elektranu.

Najveća solarna elektrana na svetu, Bhadla Solar Park, ima maksimalnu snagu od 2,2 GW.

Najveća hidroelektrana na svetu, brana Tri klisure, može da proizvede do 22,5 GW.

Dok geotermalna postrojenja očigledno proizvode manje energije, ona imaju prednosti u odnosu na druge vrste obnovljivih izvora energije. Na primer, na geotermalnu energiju ne utiču ciklusi dan-noć, vremenski uslovi ili godišnja doba.

Globalni doprinos obnovljive energije

Jedan od razloga za sporo širenje geotermalne energije je taj što se ona može koristiti samo u regionima koji imaju odgovarajuće geološke karakteristike (kao što su mesta gde postoji vulkanska aktivnost).

Kompanija Fitch Solutions predviđa da će tokom naredne decenije većina novih geotermalnih kapaciteta biti instalirana u Aziji. Sa druge strane, očekuje se smanjenje investicija u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi.

Očekuje se da će najveća tržišta geotermalne energije biti Indonezija, Filipini i Novi Zeland, koji se nalaze duž Pacifičkog vatrenog prstena. Vatreni prsten je put duž Tihog okeana gde se javlja većina vulkanskih aktivnosti.

E2 portal (Energija Balkana)