ČOVEK PROIZVODI VIŠE CO2 NEGO SVI VULKANI

Rezultati desetogodišnjeg istraživanja međunarodnog tima naučnika pokazuju da je ljudska emisija ugljen-dioksida sto puta viša od negativnog efekta na globalno zagrevanje svih vulkana na svetu zajedno.

Vulkani doprinose emisiji CO2, ali njihov udeo u tome puno je manji od ljudskoga. Ukupna količina ugljen-dioksida koju emituju vulkani godišnje iznosi samo oko 0,3 do 0,4 gigatona, što je malen udeo u odnosu na 37 gigatona, koliko ga je samo tokom 2018. godine proizvela ljudska aktivnost.

“Klimatski skeptici često ističu da vulkanska aktivnost verovatno najviše zagađuje vazduh, i da je najodgovornija za emisiju CO2, ali to jednostavno nije tačno”, ističe Mari Edmonds, profesorka vulkanologije i petrologije na Kembridžu.

U nizu studija objavljenih u časopisu Elements, tim od 500 naučnika okupljenih u sklopu grupe Deep Carbon Observatory (COD) detaljno opisuje kako se ugljenik skladišti, emituje i ponovno apsorbuje u prirodnim procesima ili ga stvaraju ljudi.

Oni tvrde da se samo 0,2 odsto zemaljskog ugljenika (oko 43 000 gigatona) nalazi iznad površine okeana, zemlje i atmosfere, a ostatak ili više od 1,85 milijardi gigatona sačuvan je u Zemljinoj kori, omotaču i jezgru.

Mereći prisutnost određenih izotopa ugljenika u uzorcima stena COD je ustanovio da je tokom 500 miliona godina naša planeta stotinama hiljada godina regulisala nivo CO2, glavnog gasa staklene bašte. Izuzetak su “golemi poremećaji” ciklusa ugljenika, poput velikih vulkanskih erupcija ili uticaja meteorita koji su rezultirali izumiranjem dinosaurusa.
Ali, uticaj industrijske civilizacije sada uzima neuporediv danak.

“Količina ugljen-dioksida koja se ispušta u atmosferu kao posledica ljudske aktivnosti, u poslednjih deset do dvanaest godina je proporcionalna ovakvim katastrofalnim promenama kakvi su se događali u Zemljinoj prošlosti”, rekla je Edmonds.
Kaže da je Zemlja već prošla kroz veće koncentracije CO2 nego što su ove današnje, ali to je bilo u vreme golemih poremećaja. Upozorava da su nakon toga prošle stotine hiljada godina potrebne da se dosegne isti nivo.

E2 portal   (hr.n1info.com)