DA LI ĆE KAFA POSTATI LUKSUZ?

Kompanija Atlantik Grand obavestila je Komisiju za zaštitu konkurencije o planiranom povećanju cena kafe od 1.jula, „shodno povećanju cene sirove kafe na svetskoj berzi“, potvrdili su za Novu ekonomiju u ovoj instituciji. Atlantik je vlasnik brendova Doncafe, Grand, Bonito i C kafa.

Iz kompanije navode da kod vrste kafe „arabika“ imaju logističke probleme u dostavi kafe iz Brazila, zbog čega je isporuka kasnila od kraja prošle godine, pa su „fondovi iskoristili manjak“ i podigli cene na berzama, dok kod „robuste“ postoji problem nepovoljnih vremenskih uslova u Vijetnamu i Indoneziji, kao i cene transporta.

Skok cena preti da kafa ponovo postane luksuz, a tome doprinose klimatske promene i veća potrošnja na Dalekom istoku, ali i rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Klimatske promene, uzrokovane pojačanom emisijom gasova sa efektom staklene bašte, imaju značajan uticaj na razvoj biljnih kultura i poljoprivredne delatnosti širom sveta, što stvara problem i zemljoradnicima i potrošačima. Nove klimatske norme diktiraju uslove kojima zemljoradnici moraju da se prilagode, zbog čega dolazi do postepenog geografskog pomeranja uzgoja kultura sa njihovih uobičajenih podneblja. Dublje naučno razumevanje ovakvih izazova omogućava da se uzgajivači pripreme na promene i umanje negativne efekte koji dolaze sa povećanjem prosečne globalne temperature.

E2 portal