GRČKA PLANIRA DA POTPUNO UKINE UGALJ DO 2026.GODINE

Grčka je zahvaljujući ekspanziji obnovljive energije smanjila proizvodnju energije iz uglja u maju na rekordno niskih 50 gigavat-sati, što je tri puta manje od prethodnog rekorda, a cilj je da potpuno izbaci ugalj do 2026. godine.

Iako je 2028. godina zvanični datum za ukidanje uglja u Grčkoj, kao što je sadržano i u prvom grčkom zakonu o klimi i u nacrtu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, grčka državna elektroenergetska kompanija PPC je u januaru ove godine potvrdila da namerava da dovrši svoj plan postepenog ukidanja lignita do 2026. godine, dve godine pre roka koje je odredila vlada, prenela je inicijativa organizacija civilnog društva Beyond Fossil Fuels.

Aktivista te organizacije Aleksandru Mustata rekao je da ekonomičnost obnovljivih izvora energije uništava izglede za ugalj u zemlji bogatoj vetrom i solarnim resursima kao što je Grčka.

„Upotreba obnovljive energije u Grčkoj je porasla poslednjih godina, a zemlja ima za cilj da udeo obnovljive energije u elektroenergetskom sistemu bude 96,7 odsto do 2035. godine. Da bi održala i maksimalno iskoristila ovaj impresivan zamah, podstičemo grčku vladu da prioritet da fleksibilnim rešenjima kao što su skladištenje i poboljšanja mreže“, rekao je Mustata.

PPC je u svojoj najavi postepenog ukidanja uglja do 2026. uključio termoelektranu Ptolemaida 5, koja je počela sa radom u decembru 2022.

Rizik da ova fabrika postane bezvredna imovina bio je jasan od samog početka, navodi inicijativa i podseća da je izgradnja te elektrane koštala više od 1,5 milijardi evra, a radiće samo četiri godine.

„Od samog početka bilo je jasno da Ptolemaida 5 nikada nije trebalo da bude izgrađena. Fabrika će imati najveće troškove proizvodnje električne energije u istoriji termoelektrana“, ocenio je analitičar iz organizacije Green Tank Nikos Mancaris.

On je istakao da Grčka mora da izbegne da napravi istu grešku izgradnjom nepotrebnih novih gasnih postrojenja i da bi umesto toga trebalo da ubrza ulaganja u pristupačnije tehnologije vetra, sunca i skladištenje energije.

E2 portal (Beta)