GRAD BEČ POČEO SA PILOT PROJEKTOM KOJI DOPRINOSI DEKARBONIZACIJI

Pilot projektom „Zero Emission Transport“ bečka privreda pokazuje da je saobraćaj bez emisije CO2 već danas moguć: pod rukovodstvom Privredne komore Beča, tridesetak kompanija se obavezalo da će od leta 2024. sva svoja putovanja u 1. i 2. okrugu Beča sprovoditi električnim vozilima.

U projektu učestvuju kompanije iz različitih grana delatnosti, od velikih logističkih kompanija do malih zanatlija, a nove kompanije se stalno pridružuju realizaciji zajedničkog cilja da austrijska prestonica do 2040. godine postane klimatski neutralan grad.

Saobraćajni sektor je jedan od najvećih zagađivača u metropoli poput Beča, a prelaskom na, na primer, električna vozila, gasovi staklene bašte mogu se značajno smanjiti. Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig istakao je povodom predstavljanja projekta da austrijska metropola nije samo grad sa najkvalitetnijim životom u svetu, već i privredni motor Austrije, a bečke kompanije su odgovorne za to. Sada zajedno sa gradskom upravom i Privrednom komorom Beča dobrovoljno preduzimaju neophodne korake za dekarbonizaciju grada.

Naravno, nemaju sve uključene kompanije isključivo električna dostavna vozila, ali se u gradu nadaju da će se to promeniti tokom naredne tri godine, koliko traje projekat. Sama gradska uprava ulaže oko 56 miliona evra u elektrifikaciju voznog parka. Bečka energetska kompanija Wien Energie takođe podržava projekat, nudeći kompanijama učesnicama postavljanje električnih stanica za punjenje na lokacijama po njihovom izboru.

Grad Beč se dugi niz godina bavi saobraćajem bez emisije CO2. Sedamdesetih godina počinje izgradnja i unapređenje infrastrukture javnog prevoza, a 90-ih godina prošlog veka uveden je sistem iznajmljivanja javnih bicikala kao važna alternativa saobraćaju privatnih vozila. Osim toga, austrijska prestonica ulaže u izgradnju punionica za električna vozila i nudi subvencije građanima za kupovinu električnih automobila.

E2 portal (Ekovjesnik)