DA LI ĆE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU BITI NAJZELENIJE DO SADA?

Pariz je spreman da ugosti Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. godine sa ambicioznim planom održivosti, težeći da redefiniše standarde za velike sportske događaje. Fokusirajući se na drastično smanjenje emisija ugljenika, Organizacioni odbor Pariza 2024. godine obećava da će prepoloviti emisije CO2 u poređenju sa prethodnim letnjim igrama, ciljajući oko 1,75 miliona tona CO2.

Ovo se obećanje dolazi usred priznanja ogromnog obima događaja, koji obuhvata 800 olimpijskih sportskih događaja, 15.000 sportista, 45.000 volontera i posluživanje 13 miliona obroka. Centralna tačka održive strategije Pariza 2024. je odstupanje od tradicionalnog modela izgradnje novih objekata, s’ obzirom na to da će se 95% igara održati u postojećim zgradama ili privremenim objektima.

Značajne održive inicijative uključuju Akva centar u Sent-Deniju, jedini novi takmičarski objekat, koji koristi solarnu energiju, bio-materijale za izgradnju i reciklirane građevinske materijale. Smještaj za sportiste prioritetno koristi ekološki prihvatljive materijale, sa dušecima napravljenim od recikliranih ribarskih mreža i baza kreveta od ojačanog kartona.

Dodatno, napori za unapređenje biodiverziteta i smanjenje otpada naglašavaju holistički pristup održivosti. Kroz ove mere, Pariz 2024. ne samo da teži da pruži neviđeni sportski spektakl, već i da inspiriše globalni pokret ka održivijim praksama.

E2 portal (Greennews)