NEOBIČAN SOLARNI PROJEKAT – GROBLJE U FRANCUSKOJ ĆE PROIZVODITI STRUJU

Francuski grad Sen Žoakim postavlja fotonaponsku elektranu iznad svog groblja, koja će od sledećeg leta ravnomerno snabdevati deo njegovih domaćinstava čistom strujom.

Zahvaljujući ovom neobičnom projektu, nova solarna elektrana sa 5.000 fotonaponskih panela snage 1,3 MV uskoro će biti postavljena iznad groblja na nadstrešnici od 5.000 m². To je prvi projekat te vrste u Francuskoj, a pokrenula ga je lokalna samouprava kako bi se pored proizvodnje čiste električne energije rešio i problem poplava groblja.

Naime, nakon obilnih padavina u zimskim mesecima, na groblju se često zadržavaju velike količine vode, a nadstrešnica će omogućiti prikupljanje kišnice i njeno korišćenje za zalivanje fudbalskog terena i drugih zelenih površina u susednom sportskom centru. Ideja o pokrivanju lokalnog groblja nije potekla sa projektom izgradnje fotonaponske elektrane. Kada je početkom sedamdesetih godina prošlog veka doneta odluka o izgradnji novog groblja, izabrano je zemljište istočno od ostrva na kome se nalazi Sen Žoakim, koje je spušteno do šest metara ispod nivoa mora. S obzirom da se ovaj mali grad nalazi usred močvarnog područja, severno od ušća reke Loare, ubrzo se pojavio problem poplave groblja. Pošto bi sušenje zemljišta bilo prezahtevno, predloženo je da se groblje prekrije.

Korišćenje obnovljivih izvora energije u Sen Žoakimu nije novost, jer su prvi solarni paneli na krovovima grada postavljeni 2012. godine, a solarna elektrana se nalazi i na susednom ostrvu preko puta groblja, kao i na krovu. obližnjeg sportskog centra. Kada je 2021. godine predložen projekat izgradnje solarne elektrane na nadstrešnici iznad groblja, lokalna samouprava je odlučila da ga ponudi građanima, koji će u njemu moći da učestvuju za samo pet evra. Čak 97 odsto od ukupno 4.000 stanovnika Sen Žoakima podržalo je projekat izgradnje nove solarne elektrane, a za učešće u projektu do sada se prijavilo njih 420.

Za navedeni iznos od pet evra imaće udeo u proizvedenoj energiji, a očekuje se da će se broj zainteresovanih dodatno povećati. Ovog proleća, tačnije 18. marta 2024. godine, počela je montaža prototipa na delu groblja površine 180 m² kako bi se dobila jasnija predstava o izgledu nadstrešnice.

Kako će funkcionisati distribucija električne energije?
Sa prosečnim domaćinstvom od dve osobe u Sen-Žoakimu, 1.000 priključaka na električnu mrežu odgovara opsluživanju najmanje 2.000 ljudi. Kada bi nova solarna elektrana u potpunosti zadovoljila potrebe najbližih domaćinstava, njome bi bilo obuhvaćeno oko 20 odsto domaćinstava ili 800 stanovnika. Nadstrešnica će biti poluprovidna da propušta svetlost, što će biti omogućeno korišćenjem posebne vrste solarnih panela. Opština će u potpunosti finansirati postavljanje solarne elektrane u iznosu od 3,35 miliona evra, koristeći sredstva od prošlogodišnjeg povećanja poreza na imovinu od sedam odsto. Groblje bi trebalo da počne da proizvodi jeftinu i čistu struju u leto 2025. godine.

E2 portal