ŠKOLA ZA EU

Jedna od specijalnih gošći ovogodišnjeg ESG Adria Samita koji se održava od 24.-26.aprila u Porto Montenegru, Tivtu, i okuplja više od 600 učesnika širom Evrope, je i Federika Mogerini, danas rektorka Evropskog koledža, sa otvorenim kampusima u Brižu (Belgija) i Natolinu (Poljska). Za E2 portal govori o radu koledža, kao i o primeni ESG standarda, koji nam postaju sve neophodniji u poslovanju.

Želimo da Vam čestitamo na novoj ulozi, rektorke Evropskog koledža, kao i na otvaranju trećeg kampusa, i to u našem regionu. Kakvi su Vaši utisci?

Hvala; više nisam samo majka dvoje dece, nego nekoliko stotina (smeh). Koledž priprema nove generacije mladih lidera za sve sektore društva, a ovog septembra sa radom kreće i kampus u Tirani. Od ukupno 240 prijava, kroz detaljnu selekciju odabrano je 30, a čine ih više od 22 različite nacionalnosti, polovina iz regiona Zapadnog Balkana, ostatak iz drugih delova Evrope, rodno izbalansiran – podjednako zastupljena oba pola, što je veoma važno. U pitanju je postdiplomski master program, u trajanju od godinu dana, svi potencijalni studenti mogu da apliciraju, nema starosnih granica, i školarine su pokrivene (uključujući i troškove smeštaja studenata). Cilj je da rastemo i da sledeće godine primimo 50 studenata. Program je fokusiran na evropsku transformaciju i integraciju, sa posebnim fokusom na zemlje Zapadnog Balkana, i verujemo da je važno da izložimo naše studente različitim perspektivama, različitim metodama predavanja, a najviše od svega verujemo u moć „umrežavanja“.

Glavna tačka je da će naši studenti živeti zajedno 10 meseci godišnje, ne samo studirati zajedno, i na ovaj način će se još više povezivati, kako se već povezuju u naša druga dva kampusa, u Belgiji i Poljskoj. Imamo mrežu od 17.000 akademaca širom sveta, i oni su prisutni u svim sektorima stručnih oblasti; imamo predsednike država, komesare, predsednike evropskih parlamenata, advokate, novinare. Želimo da osnažimo generacije da igraju aktivnu ulogu u društvu, u ovom slučaju da igraju ulogu u pristupu zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Kada već pričamo o povezivanju i značaju, u jednom intervjuu ste pomenuli da ste treći kampus i otvorili jer ste želeli da se studenti međusobno poznaju i sarađuju na kraju školske godine, i da zbog toga niste želeli da povećavate kapacitet studenata u jednom kampusu.

Tako je, jer to znači da će studenti da uče jedni od drugih, podjednako koliko će da uče i od profesora. Uvek je dobro čuti različite perspektive i mišljenja, a to je ovde bitno. Ovo je ne samo proces učenja, nego i iskustvo koje menja način života.

Nalazimo se na ESG Adria Samitu, koji se organizuje drugu godinu zaredom. Šta možete da nam kažete po pitanju ESG standarda, i gde se nalazi naš region u odnosu na ostatak Evrope.

Došao je dan da je ESG deo našeg kurikuluma, i standardi moraju da se primenjuju u celoj Evropi; treba da se uvedu zajedničke prakse, zajedničke politike. Održivost i društveno odgovorno poslovanje su neophodni za bolju budućnost, a primenjivanje ESG standarda postaje imperativ.

Šta bi bila Vaša poruka mladim liderima našeg regiona, a posebno mladim ženama koje počinju karijeru?

Da veruju u sebe, da ne ograničavaju svoje mogućnosti, da ne budu previše stidljivi, i da naporno rade. I da rade ono što vole da rade, jer kada radite nešto što zaista volite, radite to bolje, srećniji ste i dajete doprinos celom društvu. Ciljajte visoko, vodite računa o sebi i verujte u sebe.

E2 portal