POČEO ESG ADRIA SAMIT

Drugi po redu regionalni ESG Adria Samit, pod sloganom “Deluj sada za održivo sutra”, počeo je danas u Tivtu, i okupiće više od 600 učesnika.

Samit je otvorila Biljana Braithwaite (Brejtvejt), izvršna direktorka Sustineri Partners i osnivačica ESG Adria Samita, rečima da ova godina označava ne samo prekretnicu za ESG Adria Samit, zbog proširenja na Adria region, već i stratešku ekspanziju i još veći fokus na ključne teme kao što su održivo finansiranje, zelena tranzicija, značajne regionalne investicije, ali i širenje interesovanja na rastuću oblast veštačke inteligencije i razvoja startup-ova.

To prema njenim rečima, otvara i nove horizonte i mogućnosti za održivi razvoj našeg regiona.

Kako naglašava Brejtvejt, zamajac regionalne tranzicije su obnovljivi izvori energije i održive finansije i implementacija ESG standarda u sve segmente društva.

– Promena u poslovanju, kako bi se iskoristile mogućnosti koje pruža Evropska unija, brojni međunarodni partneri i privukle strane direktne investicije, može doći samo iznutra. Brojne su inicijative uz pomoć kojih su ove promene moguće – naglasila je Brejtvejt.

Natalija Radonjić, glavna inženjerka na projektima kompanije Obnovljivi izvori energije saopštila je da ova kompanija kao platinum sponzor ESG Adria Samita, u podršci ovakvih događaja vidi i odličnu priliku da se Evropi i šire predstavimo kao region, i skrenemo pažnju na to koliko se značajne stvari dešavaju i u Crnoj Gori, posebno u pogledu zelene tranzicije.

-Naša posvećenost zaštiti životne sredine, smanjenju emisije gasova staklene bašte naročito CO2 i očuvanju lokalnog biljnog i životinjskog sveta je veoma važna. Za postizanje ovog cilja vidimo značaj saradnje i zajedničko delovanje kompanija, vlada, investitora, inovatora, akademske zajednice i šire zajednice. I zbog toga moramo dati priliku i mogućnost za realizaciju sve više projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije – rekla je Radonjić.

E2 portal