DA LI ĆE SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE BITI SVIMA DOSTUPNE?

Domaćinstva već ostvaruju uštedu od 20-30% energije zahvaljujući prošlogodišnjem pilot-projektu unapređenja energetske efikasnosti. Nažalost, subvencije nisu bile dostupne svim građanima, jer je javni poziv za zamenu stolarije, kotlova i izolaciju raspisalo 69 lokalnih samouprava, a za solarne panele samo 39. U pripremi su novi konkursi, a najavljena je i pomoć najsiromašnijim opštinama.

Radovi se završavaju u domovima građana koji su dobili subvencije za energetsku efikasnost. U Pirotskom okrugu ovu mogućnost dobili su samo Dimitrovgrad i Pirot. U Šumadijskom okrugu u sedam lokalnih samouprava sklopljeno je 149 ugovora.

Novi konkurs za zamenu stolarije biće raspisan krajem meseca, a za solarne panele u februaru. Za drugi krug tih subvencija nadležni najavljuju masovniji odziv, ističući da prošle godine opštine nisu bile spremne.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Stošić Ilić ističe da je taj poziv prijatno iznenadio lokalne samouprave, ali da one nisu uspele čak ni rebalansima da obezbede deo sredstava.

– Međutim, sve jedinice lokalnih samouprava iz Šumadijskog okruga za ovu godinu su opredelile određena sredstva za ovu namenu – navodi Stošić Ilić.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković kaže da su se i opštine Kladovo i Negotin uključile kroz izradu svih pravilnika i spremni su da se u ovoj godini zajedno sa gradom Borom i Majdanpekom prijave na nove konkurse.

Novi paket subvencija za unapređenje energetske efikasnosti vredan je 230 mil EUR, 50% daje država, a 50% finansiraju građani. Cilj je i smanjenje siromaštva, pa nadležni obećavaju veću podršku najugrožnijima.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ukazuje da je reč o lokalnim samoupravama četvrte kategorije razvijenosti, koje će umesto sa 50% u tom budžetu učestvovati sa 30%.

– Dakle, ministarstvo sa 70, te lokalne samouprave 30%. Za domaćinstva i one socijalne kategorije, gde vidimo da ljudi imaju problem, primaju socijalnu pomoć, takođe će Ministarstvo, pošto smo na vezi sa socijalnim službama, naći načina kako pomoći i tim domaćinstvima – kaže Mihajlovićeva.

Zahvaljujući prošlogodišnjim subvencijama za zamenu stolarije, izolaciju kuća ili prelazak sa uglja na grejanje gasom i peletom, država ima uštedu od 50 miliona kilovat-časova struje i 300 hiljada tona smanjenja emisije ugljen-dioksida godišnje.

 

E2 portal   (RTS)