U LJUBLJANI SE SPROVODI PROJEKAT PRIKUPLJANJA TEKSTILNOG OTPADA

Tekstilni otpad je u Evropskoj uniji najbrže rastuća vrsta otpada, koja i dalje najčešće završava u kontejnerima za mešani komunalni otpad.

U Sloveniji se trenutno sprovodi veći broj projekata recikliranja otpada i dotrajalog tekstila i odeće, a raste i broj second hand prodavnica i kućnog tekstila. Ali, uprkos tome, količina otpadnog tekstila konstantno se povećava.

Od 1. januara 2025. odvojeno prikupljanje otpada od tekstila i odeće postaće obavezno u svim državama članicama EU, pa se Ljubljana kao prva evropska Zero Waste prestonica – posvećena primeni cirkularne ekonomije, već prilagođava najavljenim zakonskim propisima i počinje sprovođenje pilot projekta prikupljanja otpadnog tekstila, odeće i obuće.

Na nekoliko lokacija u gradu, planira se redovno praćenje prikupljenih količina i sastava otpada – odeće, obuće, kućnog tekstila  i sl.

Podsetimo, glavni grad Slovenije je Zero Waste strategiju usvojio još 2014. godine, kada se pridružio mreži Zero Waste Europe. Ljubljana se može pohvaliti i najvećom stopom odvajanja kućnog otpada u Evropskoj uniji, jer se u prvih 10 godina sprovođenja Zero Waste strategije količina odvojeno prikupljenog otpada povećala sa 16 na 145 kg po stanovniku, a stopa odvojeno prikupljenog otpada dostigla više od 69 %. Osim toga, Ljubljana do 2025. godine namerava da poveća stopu odvojenog prikupljanja otpada na 78 % i da smanji količinu komunalnog otpada na 60 kg po osobi godišnje. Navedeni uspesi postignuti su zahvaljujući edukaciji, recikliranju i ponovnoj upotrebi.

 

E2 portal   (Ekovjesnik)