DA LI PODNE OBLOGE MOGU DA POVEĆAJU ENERGETSKU EFIKASNOST

energetska efikasnost
Podne obloge

Energetska efikasnost je izuzetno važna u domu zbog visokih računa, i pitanje koje se često postavlja je da li neka vrsta podnih obloga koju odaberemo, može naš dom da učini energetski efikasnijim? Ako je odgovor potvrdan, koje su energetski najefikasnije opcije podnih obloga, i koliko mogu da smanje potrošnju energije? Evo nekoliko odgovora.

Većina podova ima veoma malo izolacije. Ne možete da povećate energetsku efikasnost korišćenjem pvc podnih obloga, kamena i keramičkih pločica. Pločice mogu da zadržavaju toplotu, ali leti to definitivno nije najbolja opcija. Oko 15% toplote se izgubi iz prostorije ako pod nije izolovan.

Tepisi i podloge od guste poliuretanske pene povećavaju izolaciju. Ako kombinujete ovakve podloge uz tepih, tada je već vidljiva razlika u izolaciji i u uštedama energije. Takođe, tepih je topliji na dodir za razliku od pločica, što izuzetno prija tokom hladnih zimskih meseci, topliji je od drvenih i kamenih podnih obloga. Osećaćete toplotu dok hodate po njemu, dok sedite na njemu, i prostorija će biti toplija tokom zime.

Ako već imate keramičke pločice na podu, kamene ili pvc obloge, razmislite o tome da preko njih stavite tepihe ili podne prostirke, da biste zadržali toplotu.  Stanite na tepih dok perete sudove. Sedite na njega dok gledate televiziju. Neće napraviti neku drastičnu razliku, ali ćete se svakako osećati mnogo prijatnije.

E2 vesti