DODELJENE VELUX „BRINGING LIGHT TO LIFE“ NAGRADE

Na ovogodišnjoj dodeli VELUX Bringing light to life nagrada, kompanija je kao domaćin ugostila oko 150 arhitekata iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije i Turske. Ceremonija je održana u modernom prostoru Karbon State u Beogradu.

Od prijavljenih 125 radova, žiri sastavljen od svih zemalja učesnica, imao je težak zadatak da odabere 3 glavne nagrade: porodične kuće, rezidencijalni i javni objekti i renoviranja, pa je zato svaka zemlja dodelila i Specijalne nagrade za postignuća pojedinih arhitektonskih biroa. Pored toga, žiri je proglasio i Globalnog pobednika, koji je imao najveći broj poena.

Konkurencija je bila jaka, upravno zbog autentičnosti svih projekata, kao i zbog različitih primena VELUX proizvoda u posve drugačijim prostorima. Neki od uslova za prijavu, kojima se žiri vodio bili su: količina dnevne svetlosti, izgled enterijera i eksterijera, ali i ’’dodir prirode’’ u prostoru, koliko dobro je iskorišćen prostor potkrovlja i krovnih elemenata, kao i vizuelna prezentacija projekta.

O značaju VELUX proizvoda u kreiranju zdravijeg prostora za život, na ceremoniji je govorio i Henrik Larsen iz Danske, komercijalni menadžer kompanije VELUX za Jugoistočnu Evropu.

U kategoriji Porodične kuće, žiri je dodelio nagradu projektu KK House arhitekti Kerem Pikeru, iz Turske.

Nagrada za Rezidencijalne i javne objekte, pripala je projektu Parents house iz Bosne, arhitekti Emiru Salkiću!

U kategoriji Renovirani objekti, koja je aktuelna od ove godine, nagradu su osvojili arhitekte iz Srbije Ela Nešić and Danilo Nedeljković za projekat Gundulićev venac.

Pre proglašenja glavne nagrade, žiri je dodelio i Specijalne nagrade po zemljama.
U Srbiji je nagrada dodeljena arhitektama Milka Gnjato i Ivica Marković, za projekat Merin Hill od Zabriskie Studio biroa.

Posle toga, usledio je najuzbudljiviji deo večeri, gde je prošlogodišnji pobednik Dejan Mitov iz biroa Model Art arhitekti iz Novog Sada, proglasio globalnog pobednika. Pobednički projekat 2019. godine je Guest houses Bulgaria od HO_RA architects biroa, arhitekata Andrej Hodkevič i Vladimir Rajnovski iz Bugarske.

Sve prijavljene radove možete pogledati na sajtu https://bll.velux.com/, a za narednu godinu se očekuje još veći broj učesnika.

E2 portal