DA LI SOLARNO DRVEĆE MOŽE DA ZAMENI PANELE?

Stablo, grane, lišće – deluje kao pravo drvo, osim što umesto kiseonika sakuplja električnu energiju. Za razliku od pravog, u pitanju je solarno drvo, još jedan oblik dobijanja energije iz sunčeve svetlosti.

Mali solarni paneli koji se nalaze na vrhovima grana solarnog drveta, raspoređeni su na različitim visinama, i pod različitim uglovima, tako da imitiraju krošnju. Na taj način, omogućeno je da u svako doba dana, kako se sunce pomera, upijaju sunčevu energiju jačim intenzitetom.

Fotonaponski ”listovi” solarnog drveta apsorbuju sunčevu svetlost, pretvarajući je u električnu energiju koja se vodi kroz centralni stub strukture nalik deblu do unutrašnje baterije. Mnoga drveća imaju rotirajuće panele koji se mogu pomerati tokom dana kako bi uhvatili najveću količinu sunčeve svetlosti.

Studije pokazuju da je tehnologija solarnog drveta dobra metoda pretvaranja energije jer joj je potreban samo jedan odsto zemljišta u poređenju sa tradicionalnim fotonaponskim sistemima, odnsono sunčanim panelima. Osim toga, ova tehnologija bi mogla efikasno sakupljati sunčevu svetlost van dnevnog špica i reflektovati svetlost.

Solarno drvo je veoma skupo

Zbog pokretljivosti solarno drvo može imati veću efikasnost od solarne ćelije sa fiksnim uglom za 1,258 procenata. Solarno drvo ne može samo da generiše energiju, već ima i umetničku estetiku. Iako su solarna stabla prelepa na industrijski šik način i mogu biti korisna ne samo za napajanje kuće, ona su i izuzetno skupa. Od pisanja ovog članka, solarno drvo od 1,8 kW može da košta oko 40.000 dolara. Veći sistemi od 5,4 kW mogu koštati i do 80.000 dolara.

Da li mogu da se porede paneli i solarno drveće?

Poređenje solarnog drveća i solarnih panela zaista je poređenje nečeg što nije toliko uporedivo bez obzira što je slično. Iako i solarna stabla i solarni paneli koriste fotonaponske panele u svom dizajnu i upijaju sunce da bi se pretvorili u električnu energiju, tu se završava većina sličnosti.
Solarni paneli se lakše konfigurišu za pokretanje u velikim bankama, za napajanje gradova i velikih preduzeća, ali solarna stabla nisu tako lako povezana zbog svog trenutnog dizajna. Pošto su solarna stabla relativno nove konstrukcije, njihova korisnost bi se prirodno trebala proširiti, ali za sada se često koriste da veoma upadljivo pokažu da kompanija ili vlada koristi moć sunca. Njihova primena u kućnim okruženjima je ograničena zbog njihove značajne cene u poređenju sa standardnim solarnim panelima.

Šume solarnog drveća bi mogle da zamene standardne solarne panele, ali u ovom trenutku nisu dizajnirane da se koriste za veće primene kao što su solarne farme. Čak i proizvođači solarnih stabala vrlo jasno navode da oni nisu zamišljeni da budu primarni izvor energije, uglavnom zbog načina na koji su dizajnirani za povezivanje sa električnim sistemima. Imajući to u vidu, koriste se za napajanje stanica za punjenje električnih automobila, dovode električnu energiju u središte parkova i drugih prostora kroz koje je teško proći žice.

E2 portal (N1)