SVETSKA BANKA PODRŽALA TRANZICIJU SRBIJE KA ZELENIJOJ EKONOMIJI

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbeđeno 149,9 mil EUR za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi institucije javnog sektora radi ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta.

– Vlada Srbije je načinila veliki korak napred na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmerena je na jačanje tih napora – rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da stvaranje novih i očuvanje postojećih šansi za poslovanje, ali i uvođenje inovacija sa ciljem ekološki čistijeg i otpornijeg privrednog rasta, može biti izazovno, ali da ima i brojne prednosti.

Taj programski zajam je, kako je navedeno, prvi od dva takva kredita i njime se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se „fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine“.

Cilj zajma je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP Elektroprivreda Srbije (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci.

Kroz tu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima Evropske unije o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.

Zajam je pripremljen u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i Nemačkom razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), a obe te institucije će takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.

E2 portal (Beta)