DA LI TREBA DA SE OGRANIČI PROIZVODNJA PLASTIKE?

Dok svetske nacije ulaze u još jednu rundu pregovora ove nedelje o stvaranju prvog sporazuma o suzbijanju zagađenja plastikom, zvaničnici se spremaju za teške pregovore o tome da li da ograniče količinu plastike koja se proizvodi ili da se fokusira samo na upravljanje otpadom.

Radeći sa dokumentom koji se zove „nulti nacrt” koji navodi moguće politike i akcije koje treba razmotriti, nacionalni delegati na nedeljnom sastanku u Najrobiju (Kenija), raspravljaće o tome koju od tih opcija da uključe u ono što bi na kraju postalo pravno obavezujući sporazum krajem 2024, rekli su zvaničnici uključeni u pregovore.

„Nalazimo se u ključnom trenutku u ovom procesu“, rekao je Andres Del Kastiljo, viši advokat Centra za međunarodno pravo životne sredine koji je posmatrač pregovora.

Svet trenutno proizvodi oko 400 miliona tona plastičnog otpada svake godine, a manje od 10 odsto se reciklira, prema Programu UN za životnu sredinu, što guši deponije i uništava okeane.

Ta proizvedena količina će se povećati u narednoj deceniji, jer naftne kompanije, koje često proizvode i plastiku, traže nove izvore prihoda usred energetskog prelaska sa fosilnih goriva.

Danas se oko 98 odsto plastike za jednokratnu upotrebu – poput boca ili pakovanja – dobija se od fosilnih goriva, prema Programu UN za životnu sredinu.

SAD i Saudijska Arabija žele slabiji sporazum

Evropska unija i desetine zemalja, uključujući Japan, Kanadu i Keniju, pozvali su na snažan sporazum sa „obavezujućim odredbama“ za smanjenje proizvodnje i upotrebe plastičnih polimera dobijenih od petrohemikalija i za eliminisanje ili ograničavanje problematične plastike, kao što su PVC i druge koje sadrže toksične sastojke.

Tom stavu se protive plastična industrija i izvoznici nafte i petrohemije poput Saudijske Arabije, koji žele da se upotreba plastike nastavi. Oni tvrde da bi sporazum trebalo da se fokusira na recikliranje i ponovnu upotrebu plastike.

Uoči ovonedeljnih pregovora, Saudijska Arabija je rekla da je osnovni uzrok plastičnog zagađenja „neefikasno upravljanje otpadom“.

SjedinjeneAmeričke Države, koje su prvobitno želele sporazum sastavljen od nacionalnih planova za kontrolu plastike, revidirali su svoj stav poslednjih meseci. Sada se tvrdi da, iako bi sporazum i dalje trebalo da se zasniva na nacionalnim planovima, ti planovi bi trebalo da odražavaju globalno dogovorene ciljeve za smanjenje zagađenja plastikom koji su „smisleni i izvodljivi“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta u izjavi za Rojters.

Međunarodni savet hemijskih asocijacija želi da sporazum uključi mere „koje ubrzavaju cirkularnu ekonomiju kada je plastika u pitanju“, rekao je portparol Saveta Metju Kastner.

„Sporazum o plastici treba da bude fokusiran na okončanje zagađenja plastikom, a ne na proizvodnju plastike“, rekao je Kastner u saopštenju Rojtersu.

Za proizvođače i izvoznike nafte, gasa i petrohemije, jak ugovor je obaveza koja bi mogla da obuzda prodaju fosilnih goriva, rekao je Bjorn Biler, međunarodni koordinator Međunarodne mreže za eliminaciju zagađivača.

Saudijska Arabija i drugi proizvođači „guraju pristup ’odozdo prema gore‘ koji pojedine zemlje čini odgovornim za čišćenje, zdravlje i ekološke troškove plastike i hemikalija, dok industriju fosilnih goriva i plastike ostavljaju van ruke“, rekao je Biler.

Saudijska Arabija je u subotu pokrenula koaliciju sa zemljama uključujući Rusiju, Iran, Kubu, Kinu i Bahrein pod nazivom Globalna koalicija za održivost plastike koja će insistirati na tome da se sporazum fokusira na otpad, a ne na kontrolu proizvodnje.

Zemlje će takođe raspravljati o tome da li ugovor treba da postavi standarde transparentnosti za upotrebu hemikalija u proizvodnji plastike.

Saudijska primedba

Ali pre nego što budu mogli da rade na suštinskim tačkama, delegati će morati da reše proceduralne primedbe koje su usporile razgovore u junu kada je Saudijska Arabija rekla da odluke treba da budu usvojene konsenzusom, a ne većinom.

Konsenzus bi omogućio jednoj zemlji da blokira mogućnost donošenja odluka u cilju unapređenja razvoja sporazuma. Većina drugih zemalja nije podržala intervenciju.

Saudijska delegacija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Grupe za zaštitu životne sredine rekle su da se nadaju da se ovonedeljni razgovori mogu usredsrediti na suštinu sporazuma i prevazići proceduralne diskusije koje koče napredak.

U nedelju, grupa od 20 međunarodnih naučnika poslala je otvoreno pismo pregovaračima tražeći od njih da stave zdravlje u centar pregovora i da za cilj imaju sporazum koji smanjuje obim proizvodnje plastike i „nalaže odgovarajuće testiranje svih hemikalija u plastici“.

E2 portal (Euractiv)