ŠVAJCARSKA PLANIRA DA ZADRŽI SVOJE NUKLEARNE ELEKTRANE U FUNKCIJI

Foto: Le News

Švajcarska namerava da zadrži svoje nuklearne elektrane u funkciji duže nego što je ranije planirano zbog straha od nestašice električne energije, što odražava trend koji vlada i u drugim evropskim zemljama – gde se proširuju planovi za upotrebu nuklearne energije, izvestio je Blumberg ove nedelje, pozivajući se na velike švajcarske komunalne kompanije.

Ova zemlja ima četiri nuklearna reaktora koji proizvode do 40% električne energije, prema Svetskoj nuklearnoj asocijaciji. Godine 2017. je odlučila da postupno ukine nuklearnu energiju, ali nije postavila rok za zatvaranje elektrana, ostavljajući operatorima da upravljaju njima, sve dok se smatraju „bezbednim“.

Energetska kriza i zabrinutost oko obezbeđivanja stabilnog snabdevanja električnom energijom podstakli su švajcarske kompanije da „produže životni vek“ reaktora, a glavne kompanije kao što su „Axpo Holding“ i „Alpiq Holding“ već su produžile planiranu upotrebu svojih nuklearki na 60 godina, sa prethodnog cilja od 50 godina.

To znači da bi one trebalo da rade do otprilike 2040. godine, rekli su portparoli tih kompanija za Blumberg.

„Alpiq“ čak razmatra produženje za 80 godina, i procenjuje kako bi taj potez uticao na bezbednost, investicije i profitabilnost, navodi agencija. Ova odluka, podseća se, odražava širi trend širom EU, pri čemu Francuska, Belgija i Finska takođe rade na produžavanju životnog veka svojih reaktora, jer predviđaju porast potražnje za strujom zbog nedostatka obnovljivih izvora energije.

Nemačka je, međutim, u aprilu zatvorila svoje poslednje nuklearne elektrane u korist obnovljive energije, okončavši time više od šest decenija komercijalne upotrebe te vrste energije.

Ta odluka je, međutim, dovela do nestašice struje i primorala najveću ekonomiju EU da poveća uvoz električne energije – proizvedene u francuskim nuklearnim postrojenjima i elektranama na ugalj u Češkoj.

E2 portal (Elektroenergetika)