DANAŠNJI GOOGLE U ČAST LEKARA KOJI JE PRVI DOKAZAO DA PRANJE RUKU SPAŠAVA ŽIVOT

Mađarski lekar Ignaz Semmelweis je prva osoba koja je demonstrirala kako pranje ruku može da spasi život. Današnji Google je izuzetno prikladan, s obzirom na trenutnu globalnu situaciju. 20.marta se obeležava dan kada je mađarski lekar iz 19.veka otkrio koliko je pranje ruku spasonosno.

Iako je nama to svakodnevna rutina, 1847.godine nije bilo tako. Reč „virus“ je prisutna u svim publikacijama i svi o njemu pričaju, ali u 19.veku je bila nepoznata, i kod ljudi nije postojao strah. U tom periodu, dr.Semmelweis je radio u bolnici u Beču, i bio je šef porodilišta. Ustanovio je da je mnogo manje trudnica i porodilja umiralo u situacijama gde su babice prale ruke hemijom sličnom današnjem izbeljivaču.

Nakon toga, naredio je lekarima da peru ruke posle svakog pacijenta. Razlika je bila velika: u aprilu 1847.godine, smrtnost je bila 18.7%, a kada je primenjeno pranje ruku, stopa se smanjila na 2,2% u junu 1847.godine.

Danas, bez sumnje znamo da bakterije i virusi postoje, i sada više nego ikada treba što češće da peremo ruke, minimum 20 sekundi. Hvala, doktore Semmelweis!

E2 portal   (Interesting engineering)