KOLIKO SE ISPLATI GREJANJE I HLAĐENJE UZ POMOĆ TOPLOTNE PUMPE

Za grejanje i hlađenje kuće ili stana površine 60 m2 najpovoljniji izbor je toplotna pumpa vazduh-voda, dok su voda-voda i zemlja-voda prikladnije za veće objekte, kažu stručnjaci kompanije CEEFOR (Centar za energetsku efikasnost i održivi razvoj).

Cena toplotne pumpe od 9 kW iznosi okvirno 1.700 EUR. Sa troškovima ugradnje toplotne pumpe, postavljanja podnog grejanja i uvođenja sistema za pripremu tople sanitarne vode i klimatizacije, ukupna investicija bi dostigla 7.000 EUR. Ta toplotna pumpa bi, prema proračunima inženjera, na svaki utrošeni kilovat električne energije generisala 3,5 kW toplotne energije. Rok povraćaja uloženih sredstava zavisi od energetskog razreda domaćinstva, kao i načina na koji se prethodno grejalo.

Kada uzmemo u obzir trenutnu situaciju na tržištu, najbrži povraćaj investicije instalacije toplotne pumpe ostvariće ona domaćinstva koja se greju na propan butan gas i struju. Ona će za osam, odnosno trinaest godina, da budu „u plusu“. Postoji i mogućnost skraćivanja perioda otplate investicije ugradnje toplotne pumpe kroz programiranje rada uređaja za vreme niže tarife – 0,04 €/kWh. U tom slučaju, ukupan iznos računa u sezoni grejanja iznosiće 102,86 EUR. Period povraćaja biće skraćen na 7 godina, ukoliko se grejete na propan butan gas, odnosno na 11 godina, ukoliko se grejete na električnu energiju.

E2 portal   (Energetski portal)