DANSKA PROMOVIŠE ZELENU ENERGIJU

Danska vlada saopštila je da ima za cilj da značajno poveća snabdevanje obnovljivom energijom i privremeno poveća proizvodnju prirodnog gasa sa svojih polja u Severnom moru, u pokušaju da brzo postane nezavisna od snabdevanja ruskim energentima.

– Povećaćemo proizvodnju prirodnog gasa u Severnom moru u ograničenom vremenskom periodu – rekla je premijerka Mete Frederiksen, preneo je Glas Amerike (Voice of America).

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da rizikuje smanjenje isporuke gasa ukoliko ne bude plaćala u ruskoj valuti rublji, što je njegov odgovor na sankcije Evropske unije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

– Uvereni smo da je bolje proizvoditi gas u Severnom moru nego kupovati od Vladimira Putina – rekla je danska premijerka i dodala da bi njena zemlja mogla da postane nezavisna od ruskog gasa sledeće godine snabdevanjem iz Severnog mora.
– Ali pošto smo deo evropske gasne mreže, potrebno nam je i da druge zemlje postanu nezavisne – rekla je ona.

Vlada je takođe predstavila planove za drastično povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao što su energija vetra i sunca, kao i uvođenje jedinstvenog poreza na ugljenik koji u atmosferu emituju kompanije.

Vlada ima za cilj da poveća proizvodnju iz kopnene energije vetra i sunca četiri puta u roku od osam godina i da poveća proizvodnju energije vetra na moru za između jedan i četiri gigavata.

E2 portal (Beta)