AUSTRIJA POKREĆE KAMPANJU ZA POPRAVKU PROIZVODA

Austrijska nacionalna kampanja za podsticanje popravki Reparaturbonus predstavlja važan iskorak, kojim nastoji da se spreči i smanji nastajanje otpada, i promoviše popravak proizvoda umesto njihovog bacanja i kupovine novih. Vreme je za odbacivanje duboko ukorenjene kulture bacanja i podsticanje održivijeg korišćenja vrednih resursa, čime se takođe jača regionalna privreda i omogućuje otvaranje novih radnih mesta.

„Svako ko popravlja svoje stare kućne uređaje daje važan doprinos zaštiti klime i životne sredine i štedi naše vredne resurse. Zato počinjemo sa deljenjem bonusa za popravak u celoj Austriji, a od utorka 26. aprila svi građani mogu da zatraže vaučer za popravak putem stranice www.repairbonus.at. Popravak će se nagrađivati iznosom koji pokriva 50 posto troškova popravka, i to najviše do 200 eura“, izjavila je ministarka za zaštitu životne sredine, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler.

Građani sa prebivalištem u Austriji, tako će se od 26. aprila moći da se prijave za korišćenje bonusa za procenu troškova i/ili za popravak detaljno navedenih električnih i elektronskih uređaja, i da ga iskoriste u servisima koji se za partnerstvo u kampanji mogu prijaviti putem sledećeg online formulara.

Finansiranje popravka odnosi se na gotovo sve električne i elektronske uređaje koji se uobičajeno koriste u domaćinstvima, kao što su kafe aparati, kuvala za vodu, mašine za pranje veša, lampe, fenovi, televizori, muzičke linije, pametni telefoni, laptopovi, e-bicikli, bušilice itd.

Podsetimo, kako bi sprečila stvaranje otpada i time doprinela zaštiti životne sredine, austrijska metropola je 2020. godine prvi put uvela vaučere za popravke pod nazivom Wiener Reparaturbon. Od početka inicijative, građani Beča preuzeli su na hiljade vaučera, popravljeno je čak 35.417 raznih uređaja, a emisija ugljen-dioksida smanjena je za oko 850 tona

E2 portal (Ekovjesnik)