DELTA HOLDING: OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE SMANJENA EMISIJA CO2 ZA 25.000 TONA

Kompanije članice Delta Holdinga su u 2022. instalacijom solarnih panela proizvele 470 megavat sati (MWh) električne energije čime su doprinele smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) za 690 tona, što je ekvivalent sadnji više od 31.000 stabala, navodi se u jučerašnjem predstavljenom Izveštaju o održivom poslovanju Delta Holdinga.

„Delta Holding je 2021. postavila solarne panele na zgradi u kojoj se nalazi sedište kompanije, kao i na hotelu ‘Interkontinental’ u Ljubljani, a prošle godine solarni paneli su postavljeni na još osam lokacija i to u četiri fabrike, dve hladnjače i na farmi krava“, rekla je na predstavljanju 14. godišnjeg Izveštaja direktorka održivog poslovnja Delta Holdinga Tijana Koprivica.

Dodala je da su prošireni i kapaciteti kotlva na biomasu, posebno u fabrikama „Seme“ Sombor i „Dunavka“, zahvaljujući čemu je emisija CO2 smanjena za 25.000 tona, što je količina koju godišnje apsorbuje 1,2 miliona stabala.

Prema njenim rečima, kompanija je radila i na zbrinjavanju ambalažnog otpada, pa je operater ambalaže Delta Pak poslao 4.700 tona papira na reciklažu i na taj način je sačuvano 80.000 stabala, ušteda vode bila je 150 miliona litara, a ostvarena je i ušteda 20.000 megavat sati električne energije.

Koprivica je kazala i da je Sava centar, koji je u rekonstrukciji, prvi objekat u Srbiji koji je prošao proveru usklađenosti sa novim kriterijumima zaštite životne sredine EU.

Ona je navela da je u domenu društvene odgovornosti, jedan od najistaknutijih projekata Delta Holdinga „Naše selo“ u koji su trenutno uključena tri sela, među kojima od prošle godine Bačko Novo Selo, a tokom četiri godine podržano više stotina gazdinstava.

Koprivica je dodala da je Delta Holding uključen i u projekat „Digitalno selo“, sve sa ciljem očuvanja sela, povratka mladih na selo i podizanju životnog standarda u ruralnim sredinama.

Viša potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković naglasila je da održivost u toj kompaniji već dugo nema veze sa zakonskom regulativom, već je princip prema kome se posluje, odnosno integrativni deo strategije Delta Holdinga.

„Poštovanje principa održivosti danas postaje uslov da uspešno razgovarate sa bankama, velikim stranim partnerima, značajnim institucijama. Delta Holding je principe održivosti postavila kao strateški cilj svog poslovanja pre više od 14 godina i ponosni smo što smo pioniri u ovom domenu“, kazala je ona.

Desivojević Cvetković je ujedno najavila i planove kompanije.

„Jedan od naših glavnih ciljeva je da do 2030. godine 60 odsto sve energije koja se potroši u sistemu Delta Holdinga dođe iz obnovljivih izvora. Planiramo da primenom inovativnih tehnika smanjimo emisiju štetnih gasova za 50 odsto“, rekla je.

Najavila je da će u ovoj godini još 15 objekata iz sistema Delta Holdinga početi da koristi solarnu energiju.

Naglasila je da Delta Holding pokreće i novi projekat za zaposlene kroz formiranje AI Champ tima čiji će zadatak biti da primenom veštačke inteligencije u različitim sferama biznisa doprinese održivom poslovanju kompanije.

Naglašeno je da je Izveštaj izrađen u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI) i ispunjava sve kriterijume naprednog nivoa izveštaja o napretku Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija.

E2 portal