DESET NAJUSPEŠNIJIH SOLARNIH TRŽIŠTA U EU TOKOM 2023.GODINE

Foto: Freepik

U najnovijem izveštaju “EU Market Outlook 2023-2027”, Solar Power Europe ističe najuspešnija solarna tržišta u Evropskoj Uniji tokom 2023. godine.

Ovogodišnji kriterijum za rangiranje bila je instalacija preko 1,6 GW novog solarnog kapaciteta, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Nemačka se ističe na vrhu liste, postigavši 14 GW do kraja godine, zahvaljujući reviziji Zakona o obnovljivim izvorima energije i ukidanju PDV-a za solarne sisteme od 2023. godine.

Španija je na drugom mestu s instaliranih 8,2 GW, dok je Italija zauzela treće mesto s impresivnih 4,9 GW, gotovo duplo više nego prethodne godine.

Poljska se, iako na četvrtom mestu, suočila sa povećanim izazovima zbog smanjenja interesovanja domaćinstava za solarne panele.

Holandija je na petom mestu, beležeći rast od 10% na 4,5 GW novih kapaciteta, posebno u komercijalnom i industrijskom sektoru.

Francuska je zadržala šestu poziciju s rastom od 25%, dok je Austrija skočila za tri mesta, postavši sedma sa povećanjem od 114%, ostvarujući 2,2 GW novih kapaciteta.

Belgija je na osmom mestu s impresivnim povećanjem od 72%, dok je Grčka na devetom mestu sa skočenih 20% i 1,6 GW novih kapaciteta.

Mađarska, iako poslednja na listi, beleži najveći napredak od 45%, dosežući 1,6 GW.

Izveštaj ukazuje na pozitivan trend na evropskom solarnom tržištu, sa rekordnim brojem zemalja koje su dostigle nivo od gigavata u 2023. godini.

Uprkos smanjenju udela najuspešnijih pet tržišta, ukupni instalirani kapaciteti su porasli, ukazujući na raznolikost rasta širom Unije.

E2 portal (Green news)