ZAPOČETA IZGRADNJA BIO4 KAMPUSA

Pre dva dana je u Beogradu započeta izgradnja BIO4 kampusa, projekta vrednog 450 miliona evra, koji predstavlja spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta. Ovaj multidisciplinarni kampus, koji će uključivati naučne institucije i fakultete, staviće Srbiju na mapu vodećih evropskih centara za biotehnologiju.

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija opisala je izgradnju BIO4 kampusa kao najveće pojedinačno ulaganje u nauku u Srbiji. Ona je naglasila da država ima jasnu viziju okrenutu nauci, novim tehnologijama i obrazovanju, te da je BIO4 kampus platforma za saradnju, obuhvatajući sedam fakulteta, devet instituta, istraživačko-razvojne centre velikih kompanija, poslovni park za razvoj startap zajednice, sportski centar, multimedijalni muzej i konferencijski centar.

U prvoj fazi planirana je izgradnja 110.000 kvadratnih metara za laboratorije, sa proširenjima većim od 20.000 kvadratnih metara prostora za velike kompanije. Kampus će unaprediti kvalitet života građana i doprineti razvoju ekonomije, posebno u oblastima medicine, biotehnologije i veštačke inteligencije.

Kampus će se prostirati na oko 30 hektara i biće smešten preko puta Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Radovi bi trebalo da budu završeni 2026. godine, a kampus će okupiti 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, više od 1.000 doktora nauka i imaće 300 laboratorija.

BIO4 kampus će biti domaćin Biološkom fakultetu, Farmaceutskom fakultetu, Hemijskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Poljoprivrednom fakultetu, Tehničko-metalurškom fakultetu, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Naučno tehnološkom parku Beograd.

U njemu će biti smešteno devet instituta, uključujući one za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, biološka istraživanja „Siniša Stanković“, veštačku inteligenciju, hemiju, tehnologiju, „Biosens“ i Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

E2 portal