DOBAR PRIMER CIRKULARNE EKONOMIJE

Polazeći od ideje da ono što je za nekog smeće, za drugog predstavlja blago, britanska dobrotovorna ustanova Business2Schools našla je način da “udomi” kvalitetan kancelarijski materijal i kompjutere koji bi inače završili na deponijama. Ova organizacija je most između kompanija koje žele da se otarase nepotrebnog materijala i škola kojima je to što firme bacaju, bolje od onog što same imaju.

Do sada je donirano hiljadu tona nameštaja školama i više od 10 miliona funti u nameštaju i tehnici. Cilj je da se za škole prikupi milion uređaja.

Organizacija je za godinu dana postojanja ostvarila saradnju sa 100 firmi, a za donacije se prijavilo 500 škola širom Velike Britanije. Razmišlja se o svemu, pa i o povezivanju firmi i škola iz istog dela zemlje kako kamioni sa nameštajem ne bi morali da prelaze veliku kilometražu i zagađuju okolinu.

Direktorka Business2Schools Lindsey Parslow, koja je akciju pokrenula u martu prošle godine u školi koju su pohađala njena deca, kaže da je reč o projektu u kom je svako na dobitku. Svaka firma koja razmišlja o bacanju stvari je potencijalni donator jer je nameštaj u školama obično decenijama star, a ni kompjuteri nisu najnoviji.

– Kancelarije se uvek bore da se oslobode suvišnog nameštaja i tehnike. Ako možemo da pomognemo školama da uštede novac, a firmama da ostvare ciljeve održivosti i zaštite životne sredine, svako je na dobitku. Ništa od nameštaja, niti kancelarijskog materijala koji inače može da posluži svrsi, ne treba da završi na deponiji. Sve je ovo deo cirkularne ekonomije i naša organizacija pomaže da se ostvare njeni principi – kaže Parslow.

E2 portal   (cirkularnaekonomija.org)