INOVATIVNA TEHNIKA ZA PRODUŽENJE SVEŽINE VOĆA I POVRĆA SMANJUJE OTPAD ZA 50%

Najveći lanac supermarketa u Nemačkoj Edeka i američka tehnološka kompanija Apeel Sciences udružili su snage u borbi protiv otpada od hrane tako što su pronašli način da produže vek voća i povrća na policama marketa. Zahvaljujući inovativnoj tehnici, ostvarili su impresivne rezultate sa avokadom, smanjili su otpad od ovog voća za 50%, povećali prodaju za 20%, pa sada najavljuju da će tehniku isprobati na pomorandžama i mandarinama.

Za inovativnu tehniku koja produžava vek voća i povrća, zaslužna je kompanija iz Kalifornije Apeel Sciences. Ona je razvila „čarobni“ premaz kojim se tretira voće kako bi mu se produžila svežina. „Magični“ sloj zasnovan je na tankoj polimerskoj barijeri koje su biljke tokom evolucije razvile. Kada su naučnici izolovali ove molekule, pretvorili su ih u puder koji može da se rastvori u vodi. Ta mešavina, kako kažu u Apeel Sciences, može da udvostruči, pa čak i učetvorostruči vek hrane na policama.

– Kada koristimo rešenja iz prirode da bismo smanjili otpad od hrane, svako je na dobitku: prodavci hrane, kupci i životna sredina – rekao je direktor Apeel Sciences James Rogers.

Rešenje američke kompanije primetio je nemački ritejler Edeka koji je započeo opsežno pilot testiranje tokom prve polovine godine. Avokado tretiran ovim premazom našao se u 2.900 radnji širom Nemačke. Tokom 12 nedelja praćena je prodaja, kao i količina otpada, a rezultati su oduševili sve. Kako je saopštila Edeka, za 50% se smanjio otpad od avokada, zabeleženo je povećanje prodaje za 20%, a primetno je i veće zadovoljstvo mušterija.

Tretirani avokado zadržava vlažnost, smanjuje oksidaciju čime se obezbeđuje dugotrajna svežina i duži život voća na policama. Dobri rezultati naterali su čelnike Edeke da ovaj system uvedu u 11.000 radnji širom zemlje. U planu je proširenje i na druge kategorije voća i povrća, poput citrusa.

Prema podacima UN, godišnje se baci oko trećina proizvedene hrane, što je oko 1,3 milijarde tona. U Nemačkoj, kako se procenjuje, svaka osoba godišnje baci 75 kilograma hrane, a više od trećine čine voće i povrće.

E2 portal   (Ekapija)