DRŽAVA TRAŽI STRATEŠKOG PARTNERA ZA GRADNJU SOLARNIH ELEKTRANA VELIKOG KAPACITETA

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

– Cilj sprovođenja postupka strateškog partnerstva u skladu sa odredbama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije je izbor finansijski sposobnog ponuđača sa realizovanim značajnim referentnim projektima u svom portfoliju koji odgovara predmetu ovog postupka za izbor strateškog partnera, koji može da obezbedi primenu naprednih tehnologija u izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage od 1 GW i to na način koji će omogućiti integraciju električne energije iz varijabilnih obnovljivih izvora u postojeći elektroenergetski sistem Republike Srbije – piše u pozivu.

Predmet poziva je izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo – balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage 1.000 MWAC, odnosno 1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage minimalno 200 MW i mogućnosti skladištenja od 400 MWh, koje će biti u vlasništvu i kojim će upravljati Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije.

Projekat će biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS-a po sistemu „ključ u ruke“. To znači da će strateški partner pored izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije, biti u obavezi da izvrši sve ostale potrebne aktivnosti, kao i da izgradi svu ostalu infrastrukturu neophodnu za normalno funkcionisanje.

Projekat se sastoji iz dve komponente: solarne elektrane i baterijski sistemi za skladištenje električne energije.

Solarne elektrane, ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc). Kako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana.

Lokacije na kojima će se nalaziti solarne elektrane kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane predložiće strateški partner. Lokacije i projektni zadatak za izradu tehničkih rešenja solarnih elektrana usvaja Radna grupa za praćenje realizacije projekta, a na osnovu usaglašenog predloga strateškog partnera, Ministarstva rudarstva i energetike i EPS-a.

E2 portal (eKapija)