EBRD I EU PODRŽAVAJU ENERGETSKU EFIKASNOST ZGRADA U VOJVODINI

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) pomažu Srbiji da unapredi energetsku efikasnost javnih zgrada finansijskim paketom od 14 miliona evra.

Paket, koji obuhvata 12 miliona evra kredita EBRD-a i 2 miliona evra bespovratnih sredstava EU, finansiraće rekonstrukciju i energetski efikasne mere u 80 javnih zgrada, uključujući škole, domove zdravlja, administrativne zgrade, kao i sportske i kulturne zgrade u 20 opština u Vojvodini. Objekti će biti renovirani i unapređeni sa toplotnom izolacijom, novom stolarijom, unapređenim sistemima grejanja, ventilacije i hlađenja i energetski efikasnom rasvetom.

Ugovor o kreditu i bespovratnim sredstvima potpisali su danas u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Očekuje se da će poboljšanja doprineti smanjenju potrošnje primarne energije za 53 odsto i godišnjem smanjenju emisije CO2 od 56 odsto.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za zapadni Balkan, rekao je: „Uz rastuće cene energenata, sanacija i unapređenje zgrada postaje od vitalnog značaja za uštedu energije i energetsku stabilnost. Manja potrošnja energije koristiće kako vlastima, tako i energetskom sistemu u celini. Zajedno sa EU i drugim donatorima, EBRD će nastaviti da pruža finansijska sredstva i tehničku podršku vlastima kako bi investicije u energetsku efikasnost bile mnogo pristupačnije i lakše za pripremu i implementaciju.“

Pored granta od 2 miliona evra od Evropske unije, obezbeđeno je i skoro 2 miliona evra bespovratnih sredstava za tehničku saradnju preko Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Italije preko Centralnoevropske inicijative (CEI).

Zgrade u Srbiji odgovorne su za oko 34 odsto ukupne potrošnje energije. Renoviranje zgrada može pomoći u smanjenju potrošnje energije i emisija CO2, ali je potrebno da se takve investicije stimulišu i posmatraju kao prioritet, posebno u stambenom sektoru  višespratnica.

EBRD promoviše energetsku efikasnost u građevinskom sektoru Srbije obezbeđujući finansiranje za renoviranje javnih zgrada u Beogradu, stambenih zgrada u Šapcu i kroz svoje specijalizovane kreditne linije za energetsku efikasnost za građanstvo, preko partnerskih banaka. Pored toga, EBRD sa Ministarstvom rudarstva i energetike i brojnim opštinama širom Srbije priprema prvu fazu programa energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Banka takođe pomaže Srbiji da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti energetske efikasnosti u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti koji finansira Evropska Unija.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa više od 7,9 milijardi evra uloženih do danas. Prioriteti Banke su: podrška konkurentnosti privatnog sektora, prelazak na zelenu ekonomiju i unapređenje regionalnih saobraćajnih veza.

  • Renoviranje će pomoći u smanjenju emisija, uštedi energije i kreiranju novih poslova u oblasti „zelene gradnje“
  • 12 miliona evra kredita EBRD za finansiranje mera koje će unaprediti energetsku efikasnost u 80 javnih zgrada u Vojvodini
  • Investicija podržana grantom od 2 miliona evra iz Evropske unije i dodatnim sredstvima za tehničku pomoć od EU, Švedske i Italije

E2 portal