EKOLOŠKA BORBA ZA SPAS PLANETE

Međuvladin panel o klimatskim promenama IPCC, napravio je završni izveštaj za vlade zemalja širom sveta. U ovom izveštaju u poslednjih devet godina i prvom od Pariskog sporazuma iz 2015. godine, izveštaj je objedinio tri radne grupe i tri izveštaja kako bi preneo zabrinjavajuću stvarnost, koja ipak donosi nadu, pod uslovom da vlade odmah reaguju.

„Pretnja je velika, ali su mogućnosti za promene ogromne. Došlo je vreme da progovorimo i zbijemo redove i pronađemo hrabrost. Vlade treba da prestanu da se stalno petljaju, kao da rade sitne popravke i počnu da se bave stvarima od koristi. Zahvaljujući hrabrim naučnicima, zajednicama i naprednim liderima širom sveta, koje već godinama traže prava rešenja za klimatsku krizu poput solarne energije i energije vetra. Trenutno, imamo dovoljno vremena da popravimo sve što smo zabrljali. Vreme je da primenimo našu praksu u sprovođenju klimatske pravde i oslobodimo se interesa industrije fosilnih goriva. Svaki pojedinac među nama može da odigra svoju bitnu ulogu u tome”, rekla je Kaisa Kosonen, viši stručnjak za politiku Grinpisa Nordik.

„Ne možemo zaobići nauku o klimi, to je naš vodič za opstanak. Odluke koje donosimo danas i koje ćemo donositi i svaki dan u narednih osam godina, stvoriće mnogo bezbednije uslove na Zemlji u narednih hiljadu godina. Zatim je dodao da oni koji vode današnju politiku, odnosno lideri celog sveta moraju konačno da se odluče, da li će sačuvati klimu za sadašnje i buduće generacije ili će postati zlikovci koji će zatrovan svet ostaviti u nasleđe našoj deci i unucima.

„Ne smemo čekati da se desi čudo i da imamo rešenja koja mogu da smanje štetne emisije gasova za polovinu u ovoj deceniji, rekla je Trejsi Karti, ekspert globalne klimatske politike u sedištu Grinpisa. Da bi se sve to zadovoljilo vlade se moraju dogovoriti o potpunom izbacivanju uglja, nafte i gasa iz upotrebe. Trebalo bi naterati zagađivače da plate štetu koju nanose zemljama i zajednicama koje sa ovim nemaju nikakvu odgovornost za klimatsku krizu. Ispravan početak bi bio da se donesu visoki porezi za enormno velike profite od nafte i gasa, što bi donelo olakšicu onima koji su najugroženiji, i tako se oporave od pretrpljene štete. Poruka je jasna: vreme je da prestanemo da bušimo i da ako to rade počnu da plaćaju.

Li Šuo, visoki politički savetnik Grinpisa za istočnu Aziju, posebno je naveo Kinu koja bi odmah trbala da prestane sa korišćenjem fosilnih goriva, posebno uglja, i pređe na obnovljive izvore energije, koji ne bi trebali da budu dati kao usputno kao rešenje.

„Nauka je rekla svoje. Došlo je vreme da se svi uključimo i okrenemo budućnosti sa obnovljivom energijom, jer što više dajemo novca za ugalj, to je i mnogo veći rizik od klimatske katastrofe koja nam i onako već ozbilno preti. Takođe, svi bi trebali da budu zabrinuti zbog finasijskog rizika koje donose gradnje novih elektrana na ugalj, izjavio je Li Šuo.

U donetom izveštaju još jednom se naglašava da postoje već doneta rešenja za sledećih desetak godina, jer se klimatska kriza sve više pogoršava, a tek se može razbuktati daljim i najmanjim zagrevanjem. No vremena i prilika sve je manje: izveštaj će definisati politiku do kraja godine, a na svetskim čelnicima je postizanje napretka ili održavanje klimatske nepravde. COP28 je klimatski kongres na vrhu o klimi koji će se održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Moraće da posveti posebnu pažnju ovom klimatskom izveštaju jer se nalazimo u ključnoj trci ka nezavisnosti od fosilnih goriva jačanju obnovljive energije i budućnosti bez ugljenika.

Vremena i prilika za bolje sutra sve je manje. U izveštaju treba na pravi način definisati klimatsku politiku, tako da svetski zvaničnici treba da pronađu način kako da unaprede postojeću situaciju.

E2 portal (Greenpeace)