TAMNA STRANA ELEKTRIČNE BUDUĆNOSTI

Nikl je jedna od glavnih komponenti u baterijama električnih vozila (EV), između mnogih drugih upotreba.

Dok Evropska unija, SAD, Kanada podstiču države članice da brzo pređu na električna vozila kako bi smanjile ogromno opterećenje emisijama vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali električna vozila imaju cenu za zajednice, uglavnom u zemljama u razvoju, odakle se izvlače materijali.

Indonezija je najveći svetski proizvođač nikla. Obala Sulavesija, na jugoistoku zemlje, podnela je najveći teret uništavanja životne sredine zbog rudnika.

Kontaminirano zemljište iz rudnika nikla otiče sa brda kada pada kiša, a obalne vode Tihog okeana je pretvorio u tamnocrvenu boju.

U jednom selu u regionu Pomalaa na ostrvu, kuće na stubovima se nalaze iznad rđe crvenog mulja gde deca plivaju u mutnim vodama.

„Kada nije bilo rudnika, voda nije bila ovakva. Bila je čista“, kaže seljanin Guntur.

„Ako se ovde kupamo, koža nas svrbi. Ne čistimo se kupanjem, već smo prljaviji“.

Ribari su takođe patili od uticaja zagađenja niklom, pa su morali da putuju sve dalje i dalje da bi pronašli svoj svakodnevni ulov.

„Jedva uspevamo da preživljavamo“, kaže ribar Asep Solihin, koji je učestvovao u protestima protiv rudarskih projekata.

„Uperio sam mačetu u njihova lica. Rekao sam im: ‘Ako izgrebete ovu zemlju, leteće glave, branićemo ovu zemlju do smrti“, kaže Rojani, prepričavajući nedavni susret sa jednim od rudara.

Suočeni sa izgledom da izgube svoju zemlju i sredstva za život, meštani Vavonija se smenjuju na straži pored stabala karanfilića. Rojani kaže da želi da zaštiti ne samo zemlju svoje porodice od daljeg zadiranja, već i zemlju svojih suseda.

Nekoliko demonstranata u Vavoniju privedeno je nakon što su nesporazumi oko zemljišta izazvali demonstracije, nerede, a u nekim slučajevima i oružane sukobe.

Ipak seljaci kažu da će nastasviti borbu za svoju zemlju i zdravlje.

Hastoma, 37-godišnji uzgajivač kokosa, rekao je da je prošle godine bio u pritvoru 45 dana nakon sukoba između seljana i rudarske kompanije.

Drugi meštani su blokirali rudarska vozila i zapalili tešku opremu, dok su neki držali rudare kao taoce,

„Ako ćutim… biće uništeno tamo gde živimo“, kaže Hastoma i dodaje da su mu nakon puštanja na slobodu zaplenjena dva hektara zemlje.

„Nastaviću da se borim za odbranu našeg kraja“.

Ali farmeri se suočavaju sa strašnim protivnicima.

Rastuća globalna potražnja za metalima koji se koriste u litijum-jonskim baterijama i nerđajućem čeliku naterala je velike ekonomije kao što su Kina i Južna Koreja, zajedno sa električnim automobilskim gigantom Teslom i brazilskom rudarskom kompanijom Vale, da svoje napore usmere na Indoneziju.

E2 portal (N1)