EKOLOŠKI EFEKTI CIRKULARNE EKONOMIJE

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je izveštaj o sprovedenoj analizi budućih efekata cirkularne ekonomije na ekologiju Srbije.

Cilj analize bio je da sagleda postojeće stanje, prepozna promene koje treba postići sprovođenjem mera javne politike, utvrdi opšte i pojedinačne ciljeve javne politike i drugo, navodi se na sajtu Ministarstva.

Kako je konstatovano u zaključku dokumenta na 213 strana, postoji niz teškoća za punu primenu koncepta cirkularne ekonomije uprkos jasno izraženom interesu industrija i šire javnosti za uspostavljanjem takvog modela organizacije privrede.

– Rezervisanost i otpor postoje zbog nesagledavanja čitavog koncepta i prednosti koje on nosi ali i obaveza koje se moraju ispuniti – navodi se i dodaje da je to nerazumevanje najčešće posledica nedovoljne informisanosti.

– Opšti nalaz analize ukazuje da je domaća privreda niskoproduktivna i opterećena fiskalnim zahvatima i da neretko koristi zastarele i prljave tehnologije koje za posledicu imaju neumerena zagađenja uz neadekvatno upravljanje otpadom – ocenjuje se u zaključcima analize.

Dodaje se da je zagađenje životne sredine prouzrokovano neodgovarajućim tehnološkim rešenjima ali često i nemarom, dok je, kako se navodi, korišćenje novih tehnologija tek u povoju.

Konstatuje se i da istovremeno postoji interes za unapređenje poslovanja i otvorenost za promene.

E2 portal   (Tanjug)