EKOLOŠKI NAMEŠTAJ

Koncept ekološkog nameštaja se odnosi na to da posedujete nameštaj napravljen od minimuma resursa naše planete. To se naročito odnosi na drveće. Treba da se vodi računa da se drveće ne sakuplja brže nego što priroda može da ga obnovi, i da se donose mudre odluke o korišćenju drveća, jer treba da budemo oprezni koliko uzimamo iz našeg prirodnog okruženja.
Održivi metodi i materijali ne zahtevaju uklanjanje ničega iz okruženja što ne može da bude obnovljeno. To takođe uključuje i industriju “reciklaže drveta”. Reciklirano drvo potiče iz mnoštva resursa koji više nisu u upotrebi i samo čekaju da budu prerađeni u iskoristiv nameštaj.
Drvo uzeto od srušene zgrade, prirodne katastrofe, ili neproduktivnog voćnjaka, može ponovo da se koristi za pravljenje novog nameštaja. Predmeti kreirani iz ovih izvora ne zahtevaju da se šume obnavljaju na bilo koji način. Drvo reciklirano na ovaj način je često boljeg kvaliteta nego novo drvo.
Bambus je odličan resurs za pravljenje ekološkog nameštaja. Iako je jači od hrastovine, bambus je u stvari iz porodice trava, a ne drveta. Ne skuplja se, ne bubri, i dolazi u različitim veličinama. Takođe se kreće u rasponu boja od svetlo zelene do tamno crvene. To ga čini odličnim izborom za stvaranje lepog, ekološkog nameštaja.
Jedan od razloga što je bambus tako dobrog kvaliteta je zbog toga što mu je potrebno samo 4 godine da dostigne zrelost. To je manje od šestine vremena nekog drugog drveća. Posle svake žetve bambusa, njegov koren će pustiti nove mladice.
U uzgoju bambusa se ne koriste pesticidi. Takođe, stabilizuje zemlju svojim korenom, što sprečava eroziju tla. Biljka je u stanju da proizvede kiseonik, što međutim zahteva veliku količinu vode. Suviše brza žetva bambusa može da iscrpi plodnost zemljišta. Iz tih razloga treba biti pažljiv u gajenju bambusa. Ipak je on jedan od najboljih materijala za pravljenje održivog nameštaja.

E2 portal