ENERGETSKI EFIKASNI UREĐAJI

Električni uređaji su jedan od najvećih potrošača energije. Tu spadaju bela tehnika i kuhinjski aparati, kao što su mašina za sušenje veša, frižider, zamrzivač, pećnica, šporet. Kupovina energetski efikasnih uređaja je odličan način uštede energije i smanjenja troškova.

Mašina za pranje i sušenje veša – u proseku jedna porodica uključuje mašinu 2-3 puta nedeljno. Ako ste porodica sa bebom, ili decom, to verovatno radite i češće. To povećava potrošnju energije a i povećava račune za vodu. Mašina za sušenje veša koristi mnogo struje. Pri kupovini mašine za pranje i sušenje, obavezno vodite računa o energetskim oznakama.

Saveti za pametno korišćenje

Potrudite se da mašina uvek bude puna kada je uključujete.
Koristite ekonomične programe za pranje.
Perite na 30 stepeni. Savremena sredstva za pranje i deterdženti rade jednako dobro i pri nižim temperaturama.
Ako je lepo vreme, sušite veš napolju, a ne u mašini za sušenje. Ako morate da sušite veš unutra, nikako ga ne stavljajte na radijatore, to dovodi do kondenzacije i troši više energije.
Proverite obavezno filtere na mašini za sušenje.

Pećnica i ploča za kuvanje – kuvanje troši dodatnih 4% energije. Ali, način na koji kuvate može da smanji potrošnju. Mikrotalasne pećnice štede struju, greju hranu direktno i smanjuju vreme kuvanja.
Sve električne pećnice dolaze sa energetskim rejtingom. Odabir pravog štedi energiju i novac. A+ pećnica troši oko 40% manje energije od one razreda B.
Kuvanje na ploči je još efikasnije od pećnice. Postoje indukcione, keramičke, halogene i električne ploče za kuvanje. Indukcione su najekonomičnije. Električne su najjeftinije, ali i najmanje efikasne. Keramičke se lako održavaju, ali su takođe manje efikasne od indukcionih.

Saveti za pametno korišćenje

Iseckajte hranu pre kuvanja, brže se kuva.
Uvek koristite šerpu ili tiganj koji po veličini odgovara ploči na šporetu.
Ne otvarajte vrata pećnice dok spremate hranu.
Pripremite veću količinu hrane odjednom, pa deo zamrznite.

Frižideri i zamrzivači – uključeni su 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Dakle, nije iznenađenje što je zbog toga potrošnja energije povećana za 20%. Izbor energetski efikasnog frižidera ili zamrzivača može da vam pomogne da smanjite račune. Dolaze u različitim veličinama, što takođe može da utiče na potrošnju energije. Na primer, uspravni zamrzivači su manje efikasni od sandučara.
Svi frižideri i zamrzivači imaju energetsku vrednost, a rejting se zasniva na njihovoj veličini. Manji frižider A oznake bi koristio manje energije od većeg koji ima oznaku A+.

Saveti za pametno korišćenje

Ne postavljajte frižider ili zamrzivač pored šporeta, ili da bude izložen suncu. Efikasnije radi u mračnom prostoru.
Obezbedite nesmetano kruženje vazduha u zadnjem delu frižidera/zamrzivača. Čistite leđa od prašine.
Ne ostavljajte otvorena vrata duže nego što je neophodno.
Nikada ne stavljajte toplu hranu u frižider, jer troši više energije.
Frižider uvek treba da bude uključen između 3 i 5 stepeni. Zamrzivač na –18.
Redovno odmrzavajte frižider. Previše leda sprečava efikasan rad.

Oznake energetske efikasnosti
Ako tražite nov uređaj, oznake energetske efikasnosti vam pomažu da odaberete pravi uređaj sa odgovarajućim energetskim performansama. Etikete moraju da budu prikazane na različitim uređajima, uključujući: mašine za pranje veša, mašine za sušenje, frižidere, zamrzivače, pećnice.
Oznake pokazuju ocene energetske efikasnosti kroz niz boja. Kreću se od tamno zelene (najefikasnija) do crvene (najmanje efikasna). Oznake takođe prikazuju potrošnju energije aparata po kilovat časovima. Prikazuju zapreminu frižidera i nivo buke mašine za pranje veša.
Energetske ocene se baziraju na kategoriji veličine proizvoda. To znači da dva uređaja različite veličine mogu da imaju isti energetski rejting , ali da koriste različite količine električne energije.

E2 portal